I samband med att leverantören Tunstall uppdaterade mjukvaran gick inte trygghetslarmen fram. Det drabbade flera kommuner, bland annat Boden som tvingas sätta in extra bemanning för att skydda brukarna.
– Det är allvarligt när man upptäcker att trygghetslarmen inte fungerar. Det var inte heller ok hur Tunstall hanterade den uppkomna situationen. Man borde ha stoppat in mera bemanning för att lösa problemet. För våran del var det i något fall upp till 24 timmars fördröjning på larmet.
I dag fungerar trygghetslarmen men Bodens kommun går nu vidare juridiskt. Ett problem är dock att Bodens kommun sitter fast i avtalet med Tunstall i ett år till.
–Ja, vi fick en förfrågan i maj via e-nämnden som gjorde vårat avropsavtal, om vi ville förlänga avtalet. Om man svarade ja som Boden gjorde blir det automatiskt ett års förlängning, om man inte säjer upp avtalet ett halvår i förväg. Så vi kommer att göra det nu men har tid på oss, säger Björk.
Målet är att hitta en ny larmoperatör. Just nu pågår en upphandling centralt via Sveriges kommuner och regioner (SKR) Kommentus om ett nytt ramavtal eftersom det gamla löper ut närmaste dagarna.
– Vi hade det ramavtalet tidigare via SKR. Vid förra upphandlingen fanns flera andra larmoperatörer med så det finns säkert andra som kan fylla Tunstalls plats. Vi vet att Kalix och Piteå valde en annan operatör och de har inte haft de här problemen. Boden kommer att byta larmoperatör när vår nuvarande avtalstid går ut, säger Björk.
Han har också i dagarna varit i kontakt med Luleås kommunjurist som varit inkopplad för Luleå kommuns räkning rörande Tunstall. Luleå kommun hade ett dödsfall på grund av att larmet inte gick fram. Nu går kommunen vidare med rättsliga åtgärder.
– Vi diskuterade den juridiska frågan utifrån larmkrånglet. Bodens kommun kommer att ställa Tunstall till svars för de kostnader som de åsamkat oss. Dels genom ökade kostnader för egen hög bemanning och dels ett skadestånd. Ser man till vitet som står i avtalet skulle det kunna uppgå till en månadsavgift. Så kanske runt 140 000 kronor i skadestånd för tiden när larmen inte fungerade enligt avtalet, säger Mats Björk, socialförvaltningen.