Bolagen klubbade för kommande 133 miljoners markaffär

Nu har Bodens kommunstyrelse godkänt att kommunen skaffar två aktiebolag för markaffären med H 2 Green Steel. Marken värderas till 133 miljoner kronor. "Ja, kommunens satta markpris förändras inte vid den senare försäljningen", säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) förklarande upplägget med bolagens bildande. "Det ger en större trygghet för Bodens kommun".

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) förklarande upplägget med bolagens bildande. "Det ger en större trygghet för Bodens kommun".

Foto: Petra Älvstrand

Boden2022-08-16 15:42

Ärendet om att skaffa de två aktiebolagen inom Boden Industrial Park ska även formellt antas i fullmäktige den 22 augusti. Det ena, Bodens Stålverk Fastighet AB kommer att köpa cirka 216 hektar mark av kommunen för 108 miljoner. Andra bolaget, Bodens Vätgas Fastighets AB, köper ett markområde som värderats till 25 miljoner. Gruppledarna har under förra veckan informerats. Varje parti har också haft sittningar med H 2 Green Steel i frågan enligt ks-ordförande Claes Nordmark(S).

– Vi sade redan på junis fullmäktigemöte att det med stor sannolikhet blir ett extra ks och fullmäktige för att vi måste ha tempot uppe i markfrågan med H 2 Green Steel. Bolaget har en pressad tidsplan vilket vi gillar i Boden. Vi vill ha ett stålverk på plats så snabbt som det bara går.

– Vi skaffar två bolag inom Boden Industrial park istället för att göra en rak markförsäljning. Det ökar tryggheten för Bodens kommun. I en rak markförsäljning kan vi bara ha vissa villkor med i två års tid men med en försäljning där man säljer eller avyttrar aktiebolag till någon annan kan man avtala sig runt jordabalken på så sätt ha längre tidsgaranti för kommunen. Tillexempel om vi tror att något ska hända, vilket vi inte tror, med återköpet av marken. Därav detta upplägg, säger Nordmark.

Inge Anderson (BA) antog att när bolagen köper marken för en fastlagd summa av kommunen så är det priset redan förhandlat med H 2 GS, innan de köper bolagen av kommunen.

– Ja, priset är densamma som framgår av ärendet och som vi även diskuterade på gruppledarmötet, säger Nordmark.

Är bolag ett skattetekniskt upplägg, för att slippa stämpelskatt och lagfartsavgift?

– Nej vi hade kunnat göra affären i alla fall. Här är delar av fastigheter och flera fastigheter som är berörda. Det pågår i dag lantmäteriförrättningar på flera av de här områdena. Så vi hade kunnat lösa stämpelskattfrågan i alla fall, säger plan- och exploateringschefen Lars Andersson.

 Det var inget krav från H 2 GS sida?

– Det är så de stora bolagen gör affärer. Det var samma sak med kommunen och Bodenbo som förde in sina fastigheter i äldrevårdsfastigheter. De här stora aktörerna använder den här modellen regelmässigt, säger Lars Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!