Två kök läggs ner i Boden

Kostorganisationen ska spara 3,8 miljoner kronor.
Två tillagningskök läggs ner. Tillagningen av mat till de kommunala inrättningarna i Harads ska ske vid skolköket. Det innebär att köket vid vårdcentralen läggs ner.
? Tråkiga, men nödvändiga åtgärder, säger kommunchefen Henry Magnusson.

BODEN2004-05-05 06:30
Förslag till en ny kostorganisation är klar. Politikerna har ännu inte tagit ställning i frågan och snart ska förhandlingar med facken inledas.<br>Så här ser förslagen ut:<br>l Tillagningsköket vid Brönjaskolan görs om till mottagningskök.<br>l Tillagningsköket vid Mårängsskolan görs också om till mottagningskök.<br>l I Harads ska all tillagning av mat till de kommunala inrättningarna ske vid skolköket. Köket vid vårdcentralen läggs alltså ner.<br>l Mottagningsköket på förarskolan vid A8-området läggs ner och gymnasieeleverna som studerar där får i fortsättningen äta lunch vid Björknässkolan.<br>l Svedjebackens kök läggs ner och tillagningen av mat ska ske vid Björken.<br>l En kökschefstjänst tas bort.<br>l En översyn av antalet vikarier ska göras.<br> ? Med dessa åtgärder minskar vi kostnaderna med 3,8 miljoner kronor på årsbasis, säger Henry Magnusson.<br>Befarar rejält underskott<br>Kostorganisationen som ingår i kommunledningsförvaltningen redovisar ett befarat underskott på närmare 3,9 miljoner kronor.<br> ? För att komma till rätta med det krävs åtgärder. Det är jättetråkigt att behöva göra besparingar eftersom det är människor som berörs av förslagen. Vi hoppas dock kunna bibehålla kvalitén på maten. Åtgärderna är viktiga för kommunens framtid, säger Henry Magnusson.<br>Före den 17 maj ska de olika förvaltningar komma med sparförslag.<br> ? På kommunledningsförvaltningen kommer vi också att minska antalet konsulter och korttidsanställd personal, säger Henry Magnusson.<br>I trängsta laget<br>När det gäller val av tillagningskök i Harads stod valet mellan vårdcentralen/Edestrand eller skolköket. På Edestrand ryms i dag 65 personer. I Harads skola finns 80 platser med möjlighet till utökning. Kommunledningen anser att matsalen i Edestrand riskerar att bli för trång. Kommunen kan också spara pengar på lokalkostnader eftersom lokalerna i Edestrand hyrs av landstinget.<br>Kokar potatis<br>Dessutom står det i fröslaget att förändringarna utgör en risk för arbetsmiljön.<br>?För att möta dessa risker är det viktigt med en bra och tät dialog mellan chefer och medarbetare. Det är speciellt viktigt att fatta snabba och tydliga beslut ...?, heter det i förslaget.<br>Dessutom påpekas att vid mottagningsköken kommer potatis, ris, mos och annat som tar skada av varmhållning eller uppvärmning att tillagas på plats.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om