Dennis Wikstén går fram och pekar på en dörr i trappuppgången i en av deras fastigheter i Boden.
– Den här dörren var nedklottrad men vi har en regel för klotter. Vi ska sanera och städa upp inom 48 timmar så klottret och skadegörelsen som var här syns inte längre, säger han och visar på några bilder hur hissdörren såg ut efter att de upptäckte att den blivit nedklottrad.
Dennis Wikstén är vd för Wikséns fastigheter och en av de som sett att stöket och klottret minskat sedan trygghetsfrukostarna infördes. En gång i månaden träffas representanter för bland annat polisen, social myndigheter, säkerhetssamordnarna, väktarna på stan, fastighetsägarna, handlarna och flera personer från olika avdelningar inom kommunen, för att diskutera vad man kan göra för att förebygga skadegörelse och annan brottslig verksamhet i Boden.
Den 1 juli 2023 föreslås en ny lag träda i kraft som ger kommunerna ansvar för det brottsförebyggande arbetet. De ska ta fram en lägesbild och utifrån denna ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan, samt ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion.
– Vi konstaterar att vi ganska väl jobbar på det sättet så att vi uppfyller det nya lagförslaget, säger Alf Wennskog, samordnare för EST och VBE, Bodens kommun.
I Boden arbetar man efter EST-modellen, effektiv samverkan för trygghet och som utvecklades i Borås, där man varje vecka gör en lägesbild som sedan delges till kommunledning och de andra.
– Vi har även policydokument och rutiner beslutade i kommunen, på hur vi ska hantera trygghetsfrågor men även VBE-frågor, om våldsbejakande extremism, säger Alf Wennskog.
– Den stora styrkan är att vi nu kan samordna och ha en kontinuitet i arbetet. Vi har också en plattform där vi mellan mötena kan dela information om till exempel skadegörelse. Då kan vi lägga pusslet tillsammans istället för var för sig. Något som också är bra är att det i gruppen ska sitta operativa beslutande personer och inte strategi- eller idépersoner, så att det man säger kan man verkställa, säger Dennis Wikstén.