Kirunabördiga malmöiten Jessica Oinas, 39, skulle ha rest hem med nattåget som ställdes in i lördags. Nu vittnar hon om kaos efter att operatören Vy tåg inte låtit tågen rulla av rädsla för stopp i kylan.
Jessica, hennes man och tre barn såg framför sig att skumpa hemåt i en tågkupé, men fick istället ta in på hotell mitt i natten. Familjen kom inte med på ersättningsbussen och när taximinibussen från Kiruna kom fram var tågstationen i Boden tom.
– Det fanns inget tåg här. Sedan fick vi meddelande från en som åkt med tåget att den åkt kvart över tolv, femton minuter innan vi kom fram, säger Jessica Oinas.
De lyckades inte få tag i Vy tåg.
– Vi försökte ringa fem-tio gånger men det är omöjligt, man möts av ett meddelande om att det inte går att komma fram för att det är så många som ringer.
De ligger nu ute med tusentals kronor.
– Vi har köpt nya tågbiljetter för strax under 5 000 kronor, så får vi lägga till 2 000 kronor för Stockholm-Malmö och lika mycket för hotellet. Vi har lagt ut säkert 10 000 kronor, det går ju inte att boka flyg med så här kort varsel.
Jessica Oinas har rest med nattåget flera gånger och varit med om ett stopp tidigare.
– Men så här kaotiskt har det aldrig varit. Det verkar helförvirrat och busschaufförerna visste inte heller vad de skulle göra.
Hon såg att ytterligare en ersättningsbuss var på väg att lämna Kiruna efter deras taxi. Ombord satt ett hockeylag som febrilt jagade efter något sätt att ta sig hem efter sin bortamatch. Först på eftermiddagen dagen därpå fick hon veta att de hade körts till ett hotell i Luleå.
– Men det fick vår taxi aldrig veta.
Pengarna för den nya tågresan kommer de att få tillbaka, enligt informationen de nu fått. Resterande utlägg får de skicka in kvitton för i en reklamation.
Barnen som är elva, nio och två år gamla har tagit strulet med ro, men deras föräldrar lär knappast hinna till jobbet på måndagen. Deras kompis Sofia Nygård jobbar som lärare i Stockholm, dit hon beräknas komma fram klockan sex på morgonen. Första lektionen börjar nio.
Jessica Oinas säger att de helst vill åka tåg eftersom det är vänligare mot klimatet, men att tilliten urholkas när det blir sånt här kaos.
– Vi vill upp till påsk, men nu börjar man undra om man vågar åka, säger hon.
Vy tågs affärschef Christer Berglund beklagar strulet.
– Det har varit en utmaning att kylan satte stopp i helgen och att bussersättningarna haltat på grund av covidsituationen, säger han.
– Vi har haft bekymmer med vår samarbetspartner Nobina. Eftersom de har många förare som har covid-19 har vi problem att få fram tillräckligt med bussar. De som är smittade måste plockas bort och kan inte köra.
Varför ställde ni in tågen?
– Det finns en köldgräns på 30 grader som är passerad i Norrbotten. Framför allt är det mellan Boden och Gällivare som det varit ner mot 37-38 och tangerat 40 minusgrader. När det blir så extremt kallt måste vi följa regelverket. Då kan man inte köra i väglöst land, annars kan det bli riktig katastrof.
Resenärer som drabbats har generellt rätt till ersättning, säger Christer Berglund.
– Jag kan inte gå in på enskilda händelser, men vi har försökt ordna hotellnätter för några och flyttar över folk till kommande tåg. Vi kör tåg från Boden mot Stockholm och i morgon är ambitionen att kunna börja köra som vanligt i Norrbotten.