Studier har nämligen visat att rörelse och motion gynnar inlärningen, minskar stress och ger en bättre koncentrationsförmåga.
Aktiva klassrum där eleverna får en möjlighet att röra sig samtidigt som de lär sig är en del i Torpgärdskolans vision "Torpis i rörelse". Det skapas pulshöjande aktiviteter, som inte bara begränsas till gymnastiken utan finns som en naturlig del av alla skolämnen under skoldagen.
– Det behöver vara kul för eleverna, lite lekfulla saker för att inspirera dem och att det finns en utmaning. Det upplever jag med min grupp men barnen går ju bara i första klass, säger läraren Susanne Fredriksson.
Hon undervisar klass 1 B som har 24 elever och har tillsammans med Emma Oja Lantto och idrottslärarna Rickard Åkerlund och Anna Lifbom jobbat fram skolans aktivitetsblogg.
– Tanken med vår blogg är att ge skolans personal verktyg för att jobba med daglig fysisk aktivitet i olika former. Tillexempel när man känner att enskilda elever eller klassen behöver en paus från arbetet men även i mer kontinuerlig form. Vi glömmer ibland bort att hjärnan också behöver en paus för att vi ska orka lära oss.
Tips på aktiviteter som läggs in i bloggen av skolpersonalen är kopplade till olika ämnen. På bloggen finns också information om koncept som man kan jobba med under hela skolåret.
– För att göra det enklare har vi gjort färdigt pass som all personal kan använda. Det blir lättare än om alla lärare själva ska planera upp alla aktiviteter. Vi har försökt anpassa och försöka hitta nivåer för alla elever. De äldre eleverna kör mycket tabata som består av olika rörelser, säger Susanne Fredriksson.
När Norrbottens Media besöker ettornas klassrum visas en film på en stor skärm i klassrummet.
– Barnen tycker det är bra med en instruktionsfilm där de får härma efter hur personerna gör de olika rörelserna och stegen. En del barn har svårare med egna fantasin om de måste dansa fritt. Har vi en film får alla till samma rörelse i kroppen.
Även om ettorna är små så har de redan två 90 minuters lektioner per dag.
– En lektion är på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Pulspassen bestäms utifrån vad jag som lärare ser behövs. Det kan vara allt från fem minuter till 20 minuter.
Hon vet att barnen tycker att passen är jättekul. Susanne säger att barnen brukar påminna henne om att "nu behöver vi röra på oss.".
– Det är bra med pass för det är kul, säger Cornelius Heikki.
– Vi får igång hjärnan och tänker bättre, säger Emil Björk.
Att dansa är roligast tycker Arwin Isaksson, Sara Eriksson och Isabella Lundqvist.
– Leka ute på sommaren eller vintern är också skoj, säger flickorna.
På sommartid så har barnen en pulsbana och då är idrottslärarna mer aktiva.
– Om något barn får mycket spring i benen så säger vi att de kan gå ut och köra ett varv på pulsbanan. Så kan man också jobba. Alla barn har inte samma förmåga att sitta still hur länge som helst.
Det finns också olika saker som fungerar både inom- och utomhus.
– Vi har utemattekort som är färdigtryckta som det bara är att plocka av. Utomhus kan eleverna få stega runt sandlådan för att mäta som ett matematiskt exempel eller hoppa hopprep och räkna från 1-50. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser vad vi kan göra, säger Susanne Fredriksson.