Topphemlig affär

Bodens kommunföretag AB är namnet på den nya koncern som kommunfullmäktige tar beslut om i dag.
Processen har gått fort och hemlighetsmakeriet har varit stort.
Nu riktas kritik mot hanteringen av ärendet och farhågor finns att energibolaget Beab blir bidragsgivare till förlustbolag i koncernen.

BODEN2006-12-18 06:00
Fyra dagar har politikerna i kommunstyrelsen haft på sig att granska koncernbildningen där stora summor pengar är inblandade.
I fredags höll kommunstyrelsen ett extra sammanträde. Då klubbades koncernbildningen och i dag tar fullmäktige det definitiva beslutet. Delar av ärendet har varit hemligt.
Beabs styrelseledamöter fick ingenting veta på förhand. Bara dagar efter ett styrelsemöte i ­Beab offentliggjorde kommunalrådet Olle Lindström (m) att Bodens kommun köpt Vattenfalls aktier i Beab.

Krävde sekretess
- När jag hörde på radion att kommunen köpt Vattenfalls aktier blev jag minst sagt förvånad. Det sades ingenting om detta på Beabs styrelsemöte där jag deltog. Jag tycker styrelsen borde ha fått vetskap om det här, säger Anna-Karin Nylund (s).
- Vattenfall hade ställt krav på sekretess fram till onsdag morgon, säger Olle Lindström.
Även kristdemokraterna är hårda i sin kritik av hur ärendet hanterats.
- Man känner sig frustrerad och det känns inte bra att på så här kort tid ta beslut om så stora pengar som det handlar om i den här frågan. Vi kan inte greppa vilka konsekvenser den här koncernbildningen får i framtiden. Det är en stor förändring och vi vet inte hur räntorna kommer påverka, men vi får väl lita till kommunledningen, säger ­Anders Pettersson (kd).

Kan bli fler bolag
Han ser ett system i att oppositionen inte får vara delaktig.
- I sitt program talar alliansen om breda politiska lösningar, men man ser inte ut att vilja ha med oppositionen. Det finns en hel del risker med den här koncernbildning. Det är ett stort kapital vi lånar och räntorna kan slå väldigt hårt, säger Anders Pettersson.
- Jag delar uppfattningen att det varit kort om tid, säger Olle Lindström.
Han är inte främmande för att bilda fler bolag inom koncernen, utvecklingsbolag som han kallar dem.

Mjölkko till förlustbolag
Socialdemokraterna varnar dock för att Beab, som går plus med 25 miljoner kronor, ska bli en mjölkko till förlustbolag i koncernen.
Ett av syftena med koncernbildningen är att uppnå skatte­fördelar. Överskott från ett bolag, exempelvis Beab, kan nyttjas för att täcka underskott i annat bolag inom koncernen. Därmed åstadkommer man en resultatutjämning.
- Vi är oroliga för att den styrande alliansen nu tänker plocka pengar från Beab till något annat som går med underskott. Vi ser inte att Beab ska vara någon bidragsgivare, säger Hans Rolfs (s) och fortsätter:
- Har man ont om pengar i kommunen ska inte det åtgärdas genom att man via exempelvis höjda fjärrvärmetaxor tar pengar av medborgarna.

Hög lånebelastning
Moderbolaget Bodens kommunföretag köper nu alltså Vattenfalls aktier i Beab för 110 miljoner kronor. Vattenfall har ägt 40 procent av aktierna, och kommunen 60 procent.
- Man borde ha betalar högst 90 till 95 miljoner kronor, säger Hans Rolfs.
Köpet innebär höga lån och frågan är räntornas påverkan i framtiden.
- Totalt handlar det om en lånebelastning på 600 miljoner kronor för Beab, inklusive när den nya pannan vid värmeverket är klar, säger Hans Rolfs.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1373381&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Lindström tillbakavisar kritiken,</STRONG> Norrbottens-Kuriren 18 dec 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om