Organisationen gällande kompetensförsörjningen och hur stödet ska fördelats har utretts i olika omgångar. Enligt Liljeholm har behovet av decentralisering av schemastöd aktualiseras av enhetscheferna under mars månad.
– Cheferna har beskrivit hur man önskar sitt schemastöd, de vill ha det verksamhetsnära. Därför startade vi en förhandling som ajournerades. Det gjordes för att parterna och verksamheten ska hinna göra riskbedömningar. För att se vad det blir för konsekvenser för verksamheten utifrån det här förslaget.
Målet är väl ändå att tjänstemannaförslaget ska genomföras?
– Ja, man har identifierat riskerna för kompetensförsörjningsenheten utifrån förslaget. Det som man då ser som en risk är att det blir oro om gruppen splittras. Det finns även risk för övertalighet om ingen av nuvarande personalplanerare vill flytta ut i verksamheten
När man tittar på riskbedömning så tittar man också på åtgärder.
– Här måste jag vara jättetydlig, det är ingen förändring gällande förslaget att decentralisera personalplanerare. Det går ut en intresseanmälan som planerat. Men om personerna inte vill flytta ut i verksamheterna så blir det ingen övertalighet för att minska oron och rädslan hos personalen. Däremot kommer tjänsterna då i stället att avvecklas när det uppstår vakanser. Så enhetscheferna kommer få det stöd de behöver.