Den halvtimmes långa cermonin ägde rum vid 13-tiden på baksidan av Björknäsgymnasiet. Klasserna samlades på speciellt angivna utmärkta platser tillsammans med sina mentorer. Före mössorna fick sättas på blev det några musikinslag samt tal av gymnasiechefen.
– När jag började här i Boden för 2,5 år sedan så fick jag klart för mig att det inte fanns någon särskild tradition att sätta på sig mössan eller cermoni för studentdagen. Just den här cermonin med mösspåtagning är väldigt gammal och jag tycker den är viktig. Så vi beslutade oss för att införa det förra året och prövade då en digital variant som kanske blev så där.
– I år så kör vi ute och i dag var en fin dag att vara utomhus. Det är viktigt att också komma ihåg att om studenterna avslutar sina studier så ökar chanserna avsevärt att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi behöver lyfta fram förebilder i alla sammanhang och ni alla avgångselever som slutför er examen är viktiga förebilder för era yngre kamrater, säger gymnasiechefen Bert-Ola Ström.
Enligt Ström så brukar man säga att varje avgångsklass laddar sin studentmössa med värden och ord som har betydelse för just dem.
– Jag tänker nog att en del ord som ni kommer att bära med er är fjärrundervisning, social distansering och skola hemma.Jag tror ändå att ni är en årskull som har lärt er hur viktigt det är med rutiner, social gemenskap och goda relationer för att lärandet ska utvecklas.
Eleverna greppade sedan sina medhavda mössor och på en gemensam signal från Ström sattes de på hjässorna. Många klasser fanns på plats och några klasser ställde upp nästan mangrant som samhällsprogrammet.
– Vi tycker det känns bättre och se och träffa alla andra elever och klasser och göra mösspåtagningen samtidigt. Det var tråkigare med digitalt för förra årets avgångsklasser, säger eleven Hanna Knutsson, samhällsprogrammet.
Det saknas också en klass som fått ett färskt covidfall eftersom hela klassen måste testas eller så fanns bara en elev på plats som för bygg och anläggningsprogrammet (anläggningssidan). Sebastian Blomqvist stod vid klassskylten med läraren Lars Öqvist. Klassen har 16 elever.
– Jag valde att ta ledigt från jobbet för att vara med här medan andra kanske valde jobbet. Det känns bra att vara med på det här, säger eleven.