Från 1 januari så har Returidé bytt namn efter pingstkyrkans biståndsorgan PMU, som är huvudman. Man har även öppet fem dagar i veckan mot tidigare två.
– Vi kan vara som mest 25 personer här med chefer, anställda och volontärer. Som tur är finns vi i ett stort hus och kan hålla coronaavstånd, säger butikschefen Ingegerd Holmquist.
Personalen packar upp, prismärker och ser till att varorna kommer ut i butiken. Det kommer in 60-70 säckar i veckan i boxarna och merparten är damkläder. I en facebooktråd har några besökare klagat på att märkesvaror blivit dyrare på second hand.
– Märkes- och designvaror betingar även ett högre värde hos oss fast de är begagnade. Vi har en hyra som vi måste betala och personalkostnader som alla andra, säger Holmquist.
Hon visar kunden Lilly- Marlene Lundberg som började handla begagnat som 15-åring några hattar.
– Jag ville hitta det unika. Som student var det också billigt att handla på second hand om man jämför med att handla nytt.
Att bära kläder från second hand är en alternativ stil som Madde sedan velat hålla.
– Det är kläder som fungerar och som jag tycker om. Jag gillar återvinningstänket och att överskottet går till något bra. Det känns extra gott inombords.
Det är en viss skillnad i att "lyxhamstra" och att vara i akut behov.
– När jag har mer pengar så överhandlar jag. Jag kan köpa tio tröjor här mot vad en tröja kostar på sta´n. Under perioder har jag också handlat på second hand för att barnen behöver kläder som jag inte haft råd att köpa i vanliga butiker.
– Det finns också människor som alltid har det fattigt och då är det viktigt med humana priser så de kan handla utifrån sitt grundbehov. Däremot är valet fritt att köpa en märkeströja. Biståndsorganisationer får gärna lägga på extra kronor på märkeskläder så fler kan hjälpas åt att hjälpa andra genom att shoppa second hand, säger Lilly-Marlene Lundberg.
Pingstkyrkan i Boden och PMU behåller inget överskott. Några som fått bidrag är Kvinnojouren, behövande familjer i Boden, äldreomsorgen men också en gymnasieskola och ett förlossningsprojekt utomlands.
– Det kostar 50 kronor att föda barn på ett säkert sätt i Tanzania och då får mammorna rätt hjälp, säger Ingegerd Holmquist.