Tidsdokument av naturen

En bevingad utställning har landat på konstgillet i Boden. Naturkonstnären och fågelboksillustratören MatsÅke Bergström visar under ett par veckor ett urval tavlor ur sitt skapande. Motiv som både är till lyst och ett historieberättande tidsdokument.

BODEN2007-09-01 06:00
Naturintresset i allmänhet och fågelintresset i synnerhet har han haft sedan han var en tvärhand hög.
- Jag hade tre naturintresserade morbröder som betytt väldigt mycket för mig. De inspirerade mig, säger MatsÅke Bergström som för övrigt under våren 2005, tillsammans med författaren Carl-Fredrik Lundeval, utkom med boken Fåglarna i Norden på ICA Bokförlag.
Och i bokform hoppas han nu att få formulera sig framöver, i såväl bild som text. Under flera år har han arbetat med att både i bild och skrift dokumentera det landskap som förändrat sig under nästan 50 år som han haft ögonen på sina omgivningar.

Dofter och ljud
- Särskilt bondesamhället vill jag lyfta fram, de dofter och ljud dagens unga inte vet något om, som fallit i glömska, säger MatsÅke. Att missionera i ämnet och berätta om det som var och hur det var känns viktigt för honom, inte minst ur ett miljöhänseende.
- Öppna landskap i dag det är väl skogen det, säger han med illa dold ironi.
I dag är han klar med sin dokumentation och nu återstår bara att få materialet utgivet på lämpligt förlag och i ett generöst utförande.
Bergström som är 59 år har varit verksam som konstnär på heltid sedan 1970 och många är de utställningar han haft. Vad beträffar konstgillet i Boden, en sammanslutning som startade 1941, så är det nu tredje gången han visar sin produktion där. Denna gången är det drygt 50 tavlor som visas från vernissagedagen i dag lördag fram till och med den 16:e september.
Motiven på tavlorna är varierande, alltifrån den majestätiskt spejande havsörnen till nalles lufsande i marker med höstfärgerna sprakande om ramarna. Konstnären har sina favoritmotiv.

Tre favoriter
- Man kan säga att jag har tre favoriter utan inbördes ordning. Det är dels tjädern för att jag under 47 vårar i obruten linje följt den. Sen lappugglan som jag byggt mycket holkar åt genom åren och så tallbiten, den vackraste av våra tättingar! säger MatsÅke Bergström.
Och måste han på fråga rangordna den bästa årstiden ja då blir det våren.
- Jag ogillar allt vad kloning heter. Men på våren vore det bra om det fanns tre uppsättningar Bergström. En som sitter hemma och jobbar i ateljén och två ute i markerna!
Att vara ute i naturen och samla intrycken är viktigt förstås. Helst går han ensam utan någon att dela upplevelserna med. Men hemma i ateljén talar han med penslarna och pappret. Och vad som är sagt dom emellan finns alltså nu till allmänt beskådande på Bodens Konstgille.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om