Han driver kaféet på stationen: "Det är kaotiskt"

Brist på fordon, brist på ersättningsbussar och brist på information. Julhelgerna på järnvägsstationen i Boden har varit kaotiska, menar Niklas Lund som driver Resecentrum med kiosk och kafé i stationshuset.

Niklas Lund som driver Resecentrum i Boden tycker det viktigaste är att det blir bättre information till tågresenärerna, för det fungerar inte alls idag.

Niklas Lund som driver Resecentrum i Boden tycker det viktigaste är att det blir bättre information till tågresenärerna, för det fungerar inte alls idag.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2022-01-11 14:00

Inställda tåg och förseningar har präglat den senaste tiden och det är många som vänder sig till kaféet för att få veta vad som händer. 

– Resenärerna kommer hit och frågar, men jag vet ju inte mer än vad de vet – det som står på Trafikverkets hemsida och på monitorn, säger Niklas Lund.

Han tycker att man måste ha förståelse för att det är vinter och kallt, men värst är just bristen på information.

– Det är återkommande varje vecka något som händer. Det är en evig väntan. Plötsligt dyker det upp en ersättningsbuss eller så kommer det ingen buss alls. Det är den situationen som jag tror är värst för resenärerna.

När nattåget ställdes in i söndags samlades resenärerna i vänthallen, där det enligt en skylt max får vistas åtta personer åt gången på grund av corona.

– Väntsalen var proppfull. Men jag förstår dem, det var ju 27 minusgrader. Ingen hade munskydd.

Han menar att problemet bottnar i avregleringen.

– Det största felet är att det inte är statligt. Det fungerar katastrofalt dåligt idag med upphandlingarna. När man tar det billigaste, vad får man då?

En av orsakerna till den senaste tidens problem är bristen på lok och vagnar.

– Just i Norrbotten har det varit väldigt, väldigt svårt med många fordon som har gått sönder, så vi har drabbats av en fordonsbrist som är otroligt olycklig, säer Roger Norman, trafikchef på Vy tåg.

Dessutom är det reservdelsbrist och långa leveranstider.

– Tågen mellan Haparanda och Luleå och mellan Kiruna och Luleå har drabbats hårdast.

Ett annat problem är att det är svårt att hitta ersättningsbussar.

– Covid har påverkat åkeriföretagarna som har varit tvungna att säga upp förare. En del åkare som var till åren har lagt ner.

En återkommande kritik ni får är bristen på information, hur kommer det sig att ni inte kan råda bot på det? 

– I vissa fall beror det på vilka kontaktuppgifter vi har till resenärerna. Har vi inte kontaktuppgifter är de hänvisade till de skyltar som finns på perrongerna som vi försöker få ut information till så snabbt som möjligt. Sedan finns det alltid saker som går att förbättra, vilket vi också kontinuerligt gör.

Hur ser det ut framöver?

– För dagen är det fortsatt fordonsbrist och vi kommer behöva ställa en in del tåg mot Haparanda. Däremot är planen att försöka upprätthålla trafiken mellan Kiruna och Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!