Svenska kraftnät: "Krävs förstärkning av nätet i Boden"

H2 Green Steels planer ställer frågan om elförsörjningen i norra Sverige på sin spets. Svenska kraftnät bedömer att det krävs förstärkning av nätet i Boden, något som kan innebära förseningar.

Elnätet i Norra Svartbyn måste förstärkas för att H2 Green Steels energibehov ska kunna försörjas i framtiden. En ny ledning kräver en tillståndsprocess som kan bli utdragen.

Elnätet i Norra Svartbyn måste förstärkas för att H2 Green Steels energibehov ska kunna försörjas i framtiden. En ny ledning kräver en tillståndsprocess som kan bli utdragen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Boden2021-02-24 19:00

I tidigare artiklar har vi konstaterat att det överskott som finns i dag i norra Sverige, cirka 3000 MW, inte ens är nära att räcka till för de stora industriprojekt som planeras av LKAB, Hybrit och Northvolt. 

När de tre aktörerna är igång samtidigt krävs en medeleffekt på nästan 9000 MW, tre gånger överskottet. Och det förutsätter att elproduktionen sker stabilt, något som bara gäller vattenkraften.

undefined
Stamnätstationen i Norra Svartbyn utanför Boden har en strategisk placering när det gäller elförsörjning.

Nu tillkommer även H2 Green Steels planer på grön ståltillverkning. Bolaget planerar en elförbrukning på tolv TWh/år i full drift, vilket kräver en medeleffekt av 1400 MW.

– Det krävs en förstärkning av nätet. Vi har haft en dialog med bolaget och som vi ser det initialt måste vi dra en ny ledning på 400 kilovolt (kV) till Svartbyn. Sannolikt från Messaure, säger Ulf Moberg, teknisk direktör vid Svenska kraftnät (SVK).

H2 Green Steel planerar att starta bygget första halvåret 2022 och produktionen 2024. Detta med en teknik som ännu är oprövad. Och en ny 400 kV-ledning kräver en tillståndsprocess, något som ofta blir utdraget.

undefined
Ulf Moberg, teknisk direktör vid Svenska kraftnät.

– Det finns en risk för det. Det är ju den stora utmaningen i den pågående elektrifieringen. Men det verkar ju finnas en positiv inställning uppe hos er och då kanske det kan underlätta. Det behövs, för det är många stora projekt som ska matchas, säger Moberg.

Stamnätstationen i Norra Svartbyn har dock en bra strategisk placering. Matning kan tillföras söderifrån från Markbygdens vindkraftpark, västerifrån från Luleälven och österifrån från Finland. Förbindelsen med Finland används i dag mest för export, men kommer i framtiden sannolikt att användas till import.

– Vi bygger just nu en tredje ledning till Finland, mellan Messaure och Kemi, säger Moberg.

undefined
Vindkraften och vätgaslagring ses som nyckeln för att klara framtidens elförsörjning. Här vindsnurror i Markbygden, nära Piteå.

Den lösning som förs fram för att öka produktionen av förnyelsebar el är fler vindkraftparker. Förhoppningsvis kan produktionen av vätgas i stålframställningen utgöra en flexibel resurs. Något som också lär kräva omfattande tillståndsprövningar. Markanvändningen, med starka intressenter som renskötseln, besöksnäringen och försvaret, blir en glödhet potatis i Norrbotten de närmaste tio åren.

Är det först till kvarn som gäller om nätkapaciteten inte räcker till alla projekt?

– Vi försöker hålla en prioordning på anslutningarna. Vi tittar på när ansökningarna lämnas in, säger Ulf Moberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!