8,4 miljarder till kraftnätet i norr: Viktig satsning

Svenska kraftnät har begärt 8,4 miljarder av regeringen i ett investeringspaket för att kunna investera i och förstärka kraftnätet längs med övre Norrlandskusten. "Det är positivt. Det behövs enormt med nätförstärkningar för att lyckas med alla stora etableringar", säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S).

Claes Nordmark är nöjd med Kraftnäts ansökan. " Det behövs rejäla kraftförstärkningar.

Claes Nordmark är nöjd med Kraftnäts ansökan. " Det behövs rejäla kraftförstärkningar.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2022-01-19 12:44

Pengarna ska gå till att tillgodose de stora effektbehov som nyindustrialiseringen behöver. Elanvändningen ökar betydligt med fokus på fossilfri produktion av bland annat stål. 

Parallellt förväntas den förnybara elproduktionen byggas ut kraftigt. I Svenska kraftnäts prognos kring området vid norra Norrlandskusten uppgår de önskade anslutningarna till 5000 MW för nya uttag och 4000 MW för anslutningar av förnyelsebar elproduktion.

undefined
Svenska kraftnät har begärt 8,4 miljarder av regeringen i ett investeringspaket för att kunna investera kraftnätet utmed övre Norrlandskusten.

Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) är positiv till Svenska Kraftnäts ansökan.

– Staten måste vara med på tåget om vi ska lyckas med alla stora etableringar som är på gång i norr, som H2 Green Steel här i Boden. Det är inte av regionalt intresse utan det är av nationellt intresse att etableringarna i Norrbotten och Västerbotten lyckas. Om etableringarna lyckas så kommer det ge en stark grön tillväxt som gynnar hela landet. Men om vi misslyckas för att någon myndighet inte gör sitt jobb och håller tempot så kommer man att sänka Sverige som etableringsnation och skrämma bort andra potentiella etableringar, säger Claes Nordmark.

Paketet som Svenska kraftnät presenterade på tisdagen innebär att man bygger tre nya systemförstärkande 400 kV-ledningar: Letsi–Svartbyn, Högnäs–Stornorrfors samt en förstärkning eller reinvestering av Svartbyn–Keminmaa. Därutöver ingår även tre 400 kV-stationer: Stationen Högnäs 2, Hertsön och Svartbyn 2 samt 400 kV-anslutningsledningar mellan Svartbyn och Hertsön samt mellan Högnäs och Högnäs 2.

Räcker den kraftförstärkning som föreslås för Boden Industrial Park?

– Ja, för i parken där H2 GS ska bygga är Letsi-Svartbyn och Svartbyn-Keminmaa just de ledningarna som behövs för att stärka nätet. Men alla ledningar som byggs stärker hela nätets kapacitet så hela paketet är väldigt kraftfullt.

Normalt är ledtiden till man har en ny kraftledning i drift cirka 12-15 år. Nu är ambitionen att halvera ledtiden.

– Tidsförkortningen är också väldigt viktig. Halvering till fem, sex år är bra men kanske det skulle behövas sänkas ytterligare ett år till. Även vad jag hört från H 2 Green Steel kan den tiden räcka, säger Nordmark.

Hur fort måste man ta ett beslut?

– Jag tror att det behövs ett brådskande beslut under våren, säger Claes Nordmark.

Kommunikationschefen Jenny Molvin, H 2 Green Steel, tycker att Svenska Kraftnät verkligen har tagit omställningen av industrin på allvar och att man har ett bra samarbete.

– Vi välkomnar verkligen de besked som man kommer med även om vi visste om det här. H 2 Green Steel är pilotprojekten som man pratar om. Vi ser det som jättepositivt att Svenska Kraftnät fokuserar på våra och de andra projekten som behöver mer kraft. Sedan återstår det väl att se om det räcker, men vi tycker att vi har en jättebra dialog, säger Molvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!