– De som inte hör eller inte ser och de som har rullstol har svårt att ta sig fram med kollektivtrafiken, konstaterar Jan-Erik Nilsson från Boden, vice ordförande för organisationen Funktionsrätt Norrbotten, som har ett 40-tal medlemsföreningar med totalt flera tusen medlemmar
Nyligen deltog han i konferensen "Hela resan" som Trafikverket hade bjudit in till för att diskutera vad som kan göras i kollektivtrafiken i Norrbotten och Västerbotten så att det blir enklare för människor med funktionshinder att resa. Och det är mycket menar han.
– Bland annat gäller det utropen både ute och inne när bussarna stannar vid en hållplats, så att de som inte ser får veta var de är.
Rullstolsburna behöver få det lättare att ta sig in och ut ur bussarna och att resa säkert ombord.
– Det finns förbättringspotential och nu går vi igenom vad man kan göra åt det, säger han.
Känner du att de lyssnar på er?
– Det gör de, men sedan handlar det om att föra fram det till tillverkaren också.
Att ha möjlighet att resa kollektivt är extra viktig om man har ett funktionshinder, poängterar han.
– Ja, särskilt för dem som inte kan köra bil.
Att vara hänvisad till färdtjänst är annars alternativet, men han förespråkar att alla ska ha rätt till ett självständigt liv och att kunna klara sig själva.
Själv har han haft prostatacancer och en sak han har reagerat på är att det inte går att ta sig fram och tillbaka till Umeå med tåg över dagen när man ska på behandling.
När det gäller komfortbussen, som tidigare var en möjlighet att åka med lite extra service ombord, så finns det sedan pandemin och framåt inte längre några bussvärdinnor och bussvärdar som jobbar på dem, vilket han ser som en förlust.
Ingela Karlsson, tillförordnad vd vid Länstrafiken, som också deltog i konferensen, berättar att det har varit svårt att få tag i bussvärdar till komfortbussarna igen efter pandemin.
– Vi håller på med frågan och ska se om vi kan starta med värdinnorna igen, säger hon.
Hon tar med sig de synpunkter hon får när det gäller tillgänglighetsperspektivet.
– I våra nya upphandlingar lägger vi in det i kravspecifikationerna. Det är därför vi vill vara med på den här typen av konferenser, så att vi kan ta del av varandras kunskaper och idéer.
Det som är på gång just nu är bland annat ett nytt system så att man vid busshållplatserna kan se var bussen befinner sig i realtid, likaså nya informationsskyltar och fler bussar med utrop som både går att både se och höra.
– Vår förhoppning är också att det ska vara lättare att stiga på de nya bussarna vi upphandlar även om man har rullstol.
I stället för fasta punkter där rullstolar ska spännas fast blir det skenor och det ska finnas extra belysning på rullstolsplatsen.
– Vi vill göra det bättre för resenären och skapa bättre arbetsmiljö för chaufförerna.
En utvecklingsgrupp för tillgänglighetsfrågor i kollektivtrafiken med Länstrafiken och Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) samt representanter från olika funktionsföreningar är på gång att starta snart.
– Föreningarnas egna erfarenheter och synpunkter av resande är viktiga för att vi tillsammans ska kunna öka tillgängligheten. Vi har mycket att lära av varandra och vi vill ha en kollektivtrafik som är attraktiv för alla resenärer i Norrbotten, säger Viktoria Mettävainio, RKM.