Regeringen berättade på en presskonferens på torsdagen att man har gett Försvarsmakten i uppdrag att förbereda en gåva av artilleripjäser av typen Archer B till Ukraina och nu redovisa en tidsplan för i ordningsställande artilleripjäserna samt göra en bedömning av vilken utbildning som krävs för att hantera dem.
Experterna på området finns – i Boden och i Skövde.
Archer tillverkas i Bofors. Totallängden är 14,3 meter, vikt 35 ton, maximal skottvidd 30–50 kilometer i timmen och eldhastigheten 8–9 skott i minuten. De förflyttar sig snabbt, träffar sina mål med en kraftig sprängladdning och är oerhört precisionsäkra, berättar Magnus Ståhl, regementschef på A8.
Att lära sig hantera dem tar tid, särskilt om man inte har några förkunskaper, konstaterar han.
– Våra värnpliktiga håller på att träna ett år. Det är ett tekniskt avancerat system.
Hur känner ni inför att skänka bort era grejer?
– Vi kommer genomföra det som är politiskt beslut. Jag uppfattar att min personal har förståelse för den situation Ukraina är i och det är ju naturligtvis bra att kunna bidra.
Skulle ni om ni får frågan kunna tänka er att låna ut personal för att leverera pjäserna och utbilda ukrainare?
– Det är ju en fråga vi får ta ställning till när vi får den. Det är inte på något sätt bestämt hur det ska gå till eller var det ska gå av stapeln, utan det är något som Försvarsmakten bereder efter att vi fått uppgifter från riksdag och regering att göra det.
Inget land genomför idag någon utbildning på plats i Ukraina, utan det sker på andra platser, berättar han.
Kan det hända att de kommer till Boden för att utbildas?
– Det har vi inte tittat på än.
I Sverige finns 24 plus 24 Archer, berättar han, varav hälften är i drift. I Boden har man jobbat med dem i ungefär tio år.
– Vi köpte dem tillsammans med Norge för cirka 15 år sedan men Norge backade ur.
Marie Tisäter, kommunikatör, Försvarsmakten, avböjer att svara på mer specifika frågor runt leveransen till Ukraina, hur många pjäser det gäller eller hur det berör Boden.
– Alla detaljer i Sveriges militära stöd till Ukraina kommer på grund av rådande omvärldsläge och operativ sekretess inte att kunna ges. Syftet med detta är att skydda kommande transporter, såväl materiel som personal som arbetar med dessa, säger hon.