I höst invigde Svenska Skogsplantor och Stenvalls Trä sin ”försökspark” ´. På ett 75 hektar stort område är det satt tiotusentals plantor av tall, gran och lärk med och utan snytbaggeskydd. Plantorna som har olika ursprung växer på varsin sida på kalhygget.
Syftet med parken är att visa skogsägare som ska sätta ny skog vad som växer bäst.
– Många tycker att de mest förädlade plantorna är dyra och väljer därför hellre ur standardutbudet. Men på den här mixade planteringen med olika förädlingsgrad kan man efter några år se potentialen i de mest förädlade plantorna.
För storleken har faktiskt betydelse på lång sikt när skogen ska föryngras efter en avverkning.
– Det är stor skillnad mellan det sämsta eller det bästa i plantväg när skogsägarna ska sätta ny skog, säger Tomas Jansson, kundansvarig på Svenska Skogsplantor.
Normalt växer ett träd klart på kring 100 år.
– Elitplantorna ger 20-25 procent mer volym eller växtstyrka än ortens eget material. Antalet träd är desamma men de växer fortare och bygger på biomassan snabbare vilket gör att träden kan avverkas tidigare, säger Tomas Jansson.
Enligt honom känner inte de flesta skogsägarna till att det är så stora skillnader.
– Skogsägarna är kanske mest nöjda med att de får en planta. Vi försöker bli bättre på att informera, men sedan tror jag att många kanske känner att föryngring är den tråkiga biten av anläggning av skogsbruket. Det är en stor utgift som man vill hålla nere.
En vanlig uppodlad skogsplanta kostar knappt två kronor. Om kunden vill ha en elitplanta blir det ett ytterligare påslag på 20 öre per planta.
– En del skogsägare kan tycka det är mycket, men har man rätt plantmaterial kan man göra en mycket god affär i slutändan, säger Tomas Jansson.
Norrbottens Media synade kalhygget och visst kunde man se lite resligare små plantexemplar bland elitplantorna än de mer normala som ligger på 20-30 centimeter.
– Elitplantorna ger redan nu ett rejälare intryck än de plantor som inte är förädlade. Det kan däremot ta uppåt fem,sex år tills det märks mer tydligt.
I begynnelsen på 1930-talet när förädlingen började så valdes det ut tusentals vackra träd med raka stammar som sedan korsades med varandra.
– Det handlade om gammal hederlig korsning mellan hanträd och honträd. Man väljer ut de bästa individerna och avlar på dem så att de får föröka sig tillsammans. Så det är en naturlig råvara från början för att nå eliten.
Det vassaste i plantväg som skogsbruket har i dag är redan 25 år gammalt.
–Varje omgång när vi kan få bättre material tar 20-25 år. Materialet ska testas och så tar det några år innan träden är gamla nog att sätta kott. De första plantagerna anlades på 50 och 60-talet. Efter det valde vi ut det bästa materialet och fick en andra omgång. Det är det som vi har nu. Den tredje omgångens plantager beräknas vara i full produktion från år 2025 ungefär, säger Tomas Jansson.
Större delen av förädlingen går ut på att få större volym men också att få rakare stam, bättre form liksom grenar och grenvinkel på träden.
– Är ett träd väldigt koniskt, smalt uppe och brett nere är det också problem vid vidareförädlingen. Vi vill ju ha ett cylindriskt träd, helst ska det vara fyrkantigt också, säger Tomas Jansson, Svenska Skogsplantor.
Sågverken är givetvis angelägna om att skogsägarna planterar med bästa möjliga plantmaterial. Allt för att stärka virkestillgången i Sverige på lång sikt. Stenvalls Trä tror därför mycket på visningsparken som en "ögonöppnare".
– Vi i skogsbranschen har ofta teoretisk kunskap, men med konkreta exempel som den här visningsparken blir allt mycket tydligt, säger Göran Sundberg, Stenvalls råvaruchef.