Stroken förändrade hennes liv

För sju år sedan drabbades Else-Maj Simonsson av en allvarlig stroke. Hade inte maken Stefan varit med henne är hon övertygad om att hon inte hade levt i dag.

Tillbaka. Else-Maj Simonsson drabbades av en stroke 2009 och fanns på plats i Enter galleria när internationella strokedagen uppmärksammades i Boden.

Tillbaka. Else-Maj Simonsson drabbades av en stroke 2009 och fanns på plats i Enter galleria när internationella strokedagen uppmärksammades i Boden.

Foto: Stellan Mäki

Boden2016-05-11 05:00

Den 5 juni 2009 är ett datum som Else-Maj Simonsson alltid kommer att bära med sig. Det var då vardagen på ett ögonblick vändes upp och ner och hennes liv så tydligt blev uppdelat i ett före och ett efter.

Tillsammans med maken Stefan höll hon på att städa gäststugan hemma i Sävastnäs. Det var Stefan som märkte att någonting inte stod rätt till med Else-Maj.

– Vi hade rullat ihop en madrass och jag höll i den medan hon skulle knyta ihop rullen. Då såg jag att hon började fumla med händerna samtidigt som hon sa att hon inte hittade snöret.

Stefan misstänkte direkt att det handlade om en stroke. Han försökte få Else-Maj att sätta sig ner när hon i samma ögonblick ramlade ihop på golvet. Stefan ringde omedelbart 112.

– Jag är glad att vi bor i Sävastnäs för ambulansen var på plats rätt snabbt, säger han.

Första natten på Sunderby sjukhus fick Else-Maj trombolysbehandling vilket innebär blodförtunnande för att lösa upp proppen. Hon kontrollerades var 15:e minut. Men behandlingen gav inte resultat och det konstaterades att svullnaden på hjärnan bara kunde åtgärdas genom ingrepp.

Else-Maj flögs till Umeå universitetssjukhus där skallbenet plockades bort för att lätta på trycket i hjärnan.

– Hon fick vara utan skallben i nio veckor innan de satte tillbaka det, berättar Stefan.

Else-Maj har inga minnen från den här tiden och hon minns inte när minnet kom tillbaka. Stroken drabbade hela vänstra sidan av kroppen och hon satt i rullstol i början. Sakta men säkert har hon kommit tillbaka och jobbar nu på att få handen att fungera normalt igen. Budoträningen har varit till stor hjälp under rehabiliteringen.

– Den är mycket bra, man lär sig att komma långt ner, ler hon och böjer på sina knän.

En stor utmaning var att lära sig att resa sig upp om hon ramlat. Det har hänt att Stefan hittat henne liggandes i trädgården.

Om framgångarna under rehabiliteringen varit glädjande så innebar stroken även en depression som Else-Maj under en period fick medicinering mot. Tabletterna har hon klarat sig utan i två år nu.

– Jag vill helst inte prata om det för då börjar jag gråta, säger hon och får tårar i ögonen.

Hur ser framtiden ut?

– Åh, den ser så ljus ut. I sommar ska vi åka med husbilen till Stockholm och jag ska få träffa mitt femte barnbarn, svarar Else-Maj.

Sedan ler hon igen.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Allt om silly season

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?

Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om