Strimma av hopp för lönekontoret

Försvarsmakten måste göra omtag om lönekontoret. Försvarsministern har agerat med fack, kommunalråd och landshövding i ryggen.

Enad front. Kommunalråd och försvarsfack kämpar vidare.

Enad front. Kommunalråd och försvarsfack kämpar vidare.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2014-11-07 18:10

Facken och kommunen har tröttnat på att vänta. Ett helt år har gått sedan Försvarsmakten beslöt att inriktningen var att flytta lönekontorets arbetsuppgifter till Stockholm.

Och det innebar nedläggning av enheten i Boden.

– Personalen, facket, kommunen och Försvarsmakten i Norrbotten har fått leva i ovisshet. Nu måste Försvarsmakten komma till ett beslut, underströk kommunalrådet Torbjörn Lidberg i kraftiga ordalag vid fredagens mediaträff.

Från fack och kommun pekar man på att beslutet att skapa ett lönekontor i Boden fattades via ett politiskt försvarsbeslut, en kompensation för förlorade arbetstillfällen.

– Det innebär att ingen flytt kan ske innan frågan förts upp på politisk nivå. Jag hade senast på torsdagskvällen kontakt med försvarsminister Peter Hultqvist. Ingen begäran hade inkommit från Försvarsmakten till departementet om att lägga ner lönekontoret i Boden.

Försvarsmakten genar i kurvorna, menar Torbjörn Lidberg.

– Jag kallar detta för politisk olydnad.

En nyupprättad skrivelse finns till Försvarsmakten från departementet om hur lönekontoret ska kunna behållas i Boden. Svar kommer inom kort.

– En liten vinst för oss, säger Marie Nilsson Lundberg, Försvarsförbundet som tillsammans med kollegan Tomas Nordlund, Seko Försvar, drivit frågorna.

De två jämte Torbjörn Lidberg och landshövdingen bildar en enad front mot flyttningen av lönekontorets arbetsuppgifter till Stockholm.

– Personalen på lönekontoret mår fruktansvärt dåligt, framhåller Marie Nilsson Lundberg.

Fakta

Försvarsmaktens lönekontor i Boden har 20 anställda, alla kvinnor. Fram till 30 september hade de anställda att köra löneproduktionen för Försvarsmaktens alla löner, 25000 enheter. Därefter har arbetsuppgifterna flyttats över till Stockholm. Lönekontoret har fått andra arbetsuppgifter inom lönehanteringen. De två facken avser att anmäla den dåliga arbetsmiljön som uppstått till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!