Stridsvagnarna rullade in i "Slättland"

Svenskarna ryckte in i Slättland.
Och genomförde ett krigskoncept skapat av en amerikansk general.
Pansarbataljonen övade i helgen ett scenario som kan förekomma vid en internationell insats.

BODEN2007-04-23 06:00
Vårsolen lyser, men vindarna är vintrigt kalla. På långt håll hörs smattret från kulsprutor. Vid en av kasernerna på I 19 sitter Daniel Sjöborn med ett pansarskott på axeln och siktar på de stridsvagnar som passerar utanför stängslet längs Norrbottensvägen.
Den svenska styrkan har ryckt in i Slättland (Boden) för att skilja på två stridande parter.
- De ska ta och säkra terräng och reda ut vilka element som finns i området, säger Wilhelm Guldbrand, informationschef vid Norrbottens regemente, I 19.
På kaserngården står oljefat med brinnande bensin. Övningsledningen har försökt skapa en realistisk miljö.

Tar skydd
- Står du där blir du ihjälskjuten av vagnen vid hinderbanan, säger en officer som passerar Daniel Sjöborn och hans kompis.
De tar skydd inne i kasernen.
Hemvärnet är med i övningen som omfattar drygt 1.000 soldater med pansarbataljonen i centrum. Luleå insatspluton rycker fram med hjälp av bandvagnar och följer i hasorna på de 60 ton tunga stridsvagnarna som med mullrande dieselmotorer rullar in mot Boden.
Vid rondellen vid Garnisområdet, som är en viktig strategisk knutpunkt i övningen, träffar vi Anders Byrén, chef för pansarbataljonen.
- Bataljonens uppgift är att ta området och öppna broarna som motståndaren minerat. Under natten mot lördagen byggde bataljonen en egen bro och transporterade över stridsvagnskompaniet, berättar han.
Pansarskyttekompaniet anföll från Trångforsbron in mot regementsområdena. Slutmålet var att bataljonen skulle få kontroll över alla broar och därmed ha rörelsefrihet i området.
Anders Byrén återkommer flera gånger till vikten av att soldaterna har ett bra omdöme när de rör sig med vapen och tunga fordon på gator med trafik och civilbefolkning.
Dennis Holmlund från Skellefteå sitter vid ett stängsel nära Sveavägen. På vägen står en stridsvagn 122 och en eldledningsvagn. Han konstaterar att det är svårt att kriga i stadsmiljö.
- Nu kan en fiende stå på andra våningen i ett hus och skjuta, säger Dennis Holmlund.

Tre kvarter
Miljön skiljer sig från skogarna och de öppna fälten på Bodens södra skjutfält. Där är motståndaren tydlig. I stadsmiljö är fienden svårare att lokalisera. Avstånden blir korta, likaså beslutstiderna. Vem är vän och vem är fiende?
Övningen handlar mycket om att soldater och befäl ska övas i det så kallade three-block-war-konceptet. Alltså strid i tre kvarter som innebär att ett förband måste kunna utkämpa strider i ett område och samtidigt i ett annat område avdela resurser för att ge humanitär hjälp till en stor mängd civila. I ett tredje område kanske det bara handlar om övervakning och fredsbevarande verksamhet.
- Det är svårt att växla mellan de här tre kvarteren, det är därför vi tränar och det krävs att soldaterna har bra omdöme och vi vill ha soldater som tänker själva. Det gäller att hela tiden situationsanpassa det man gör, säger Anders Byrén.
I samband med övningen så förekom strider vid I 19-området där man senare upptäckte en rad skadade personer som behövde hjälp. Samtidigt försökte demonstranter göra livet surt för den diplomatiska förhandlingsdelegation som befann sig i stadshuset. Tre moment som skulle lösas nästan samtidigt.
Gränsen mellan succé och fiasko är hårfin i samband med en internationell insats i ett konfliktområde.
- Gör soldaterna dumma saker så kommer det vändas mot hela styrkan och det kan också stjälpa hela insatsen i området.
Två av pansarbataljonens kompanier kommer ingå i den nordiska snabbinsatsstyrkan, NBG.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1502444&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Militär insats i centrum</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1502447&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Fredsbaskrar med viktig mission</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om