Motorbranschen ropar efter folk, i Norrbotten är efterfrågan större än i övriga landet. Enligt en undersökning som Motorbranschens yrkesnämnd och Lackerarnas yrkesnämnd gjort rapporterade 31 procent av arbetsgivarna i länet att de haft svårt att hitta personal under de senaste åren.
Lärarna på Fordons- och transportprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden bekräftar bilden.
– Mekaniker är glödhett, vi hinner inte utbilda så att vi fyller behovet. Företagen har redan börjat ringa treorna för praktik, de får inte tag på folk, säger Bert-Erik Andersson.
Det händer också att elever som går årskurs tre erbjuds jobb innan utbildningen avslutats. Skolan gör allt de kan för att hålla eleverna kvar, ibland även med hjälp av speciallösningar.
Många sökande
Varje läsår antas 48 elever till årskurs ett, därefter i årskurs två väljer de mellan tre olika inriktningar. I fyrkanten som har en gymnasiesamverkan finns Fordons- och transportprogrammet även i Piteå, där väljer eleverna mellan två inriktningar.
– Är du duktig på praktiken så får du jobb på en gång, säger Urban Uneby.
Och utbildningarna är populära, fler elever än de finns platser söker.
– Vi rymmer inte fler, då behöver vi större lokaler. Men även mer personal och mer utbildningsmaterial, ubildningen är en av de mest kostsamma gymnasieutbildningar, säger Bert-Erik Andersson.
Hopp om jobb
Linda Broström går i årskurs två och utbildar sig till personbilsmekaniker. I en mansdominerad bransch är hon är en av få tjejer som går utbildningen.
– Från början visste jag inte vad jag ville bli. Men sen bestämde jag mig för fordons då jag är intresserad av det. Det känns att jag valt rätt, säger hon.
Hoppet om jobb efter utbildningen är förstås stort.
– Man har hört att de som haft praktik får jobb.
Arvid Rodling utbildar sig också till mekaniker, för hans del är det tunga fordon som gäller. Liksom flera av hans klasskamrater var det intresset som avgjorde valet av utbildning.
– Sen tänkte jag att eftersom det behövs chaufförer så behövs det automatiskt fler mekaniker, då blir det lättare att få jobb, säger Arvid Rodling.
Klassen har just avslutat sin första praktik som var tre veckor lång.
– Det var kul, lite annan lärdom än i skolan, mer verklighet. Vi ska ha mer praktik, det blir samma plats då de ville att jag skulle komma tillbaka, säger han.