Storstädning i Bodenbos styrelse

Alla utom en i Stiftelsen Bodenbos styrelse slutar eller byts ut. Ledamöterna mer anar än vet anledningen och upprördhet finns när kompetens och kunskaper förloras.

Skarp kritik. Lars-Gunnar Holmqvist, styrelseledamot i Bodenbo, menar att nuvarande styrelse mer eller mindre avsätts.

Skarp kritik. Lars-Gunnar Holmqvist, styrelseledamot i Bodenbo, menar att nuvarande styrelse mer eller mindre avsätts.

Foto: Oskar Ahqvist

BODEN2014-12-11 14:00

Vid måndagens fullmäktige väljs en ny styrelse för Bodenbo. Gruppledarna i fullmäktige har kommit överens om att styrelsen ska bytas ut.

En som reagerar är Lars-Gunnar Holmqvist, ledamot för Moderaterna i 20 år. Han avsade sig tidigt nominering för Moderaterna. Partiernas valberedningar nominerar till styrelsen.

– Jag talar inte i egen sak, utan för fortsättningen och har uppfattat att styrelsen avsätts. Ingen förklaring har givits. Men jag har teorier. Vi har inte varit ”samarbetsvilliga” när det gällde fastighetsorganisationen där Bodenbo skulle ingå. Styrelsen talade om att detta inte gick, men kommunledningen ville inte ta till sig det. Stiftelsen går inte heller att göra om till aktiebolag, vilket ledde till hard feelings mellan kommunledning och styrelse/VD.

– Om en hel styrelse byts ut borde bara ett skäl finnas: Att den misskött sig. Men så är det inte. De som granskar oss, inte kommunen, har berömt oss för att vi jobbat så bra i en svår situation. Att styrelsen byts ut är inte till Bodenbos bästa.

Ledamöterna Britt-Marie Loggert Andrén (S), och Gunnel Notelid (V) anser att det är olyckligt med det kunskapstapp som uppstår. Styrelsearbetet har fungerat bra.

Har styrelsen varit ”olydig”?

– Vi har följt stiftelsens stadgar, konstaterar Gunnel Notelid.

Olle Lindström (M), gruppledare i fullmäktige, tycker att styrelsen varit oenig och misskött sitt arbete.

– Det har varit en del med polisanmälningar, strid mot ordförande och överklagningar. Och samverkan mellan kommun och stiftelse är oerhört viktig.

Ligger det styrelsen i fatet att den inte var positiv till fastighetsbolaget?

– Det skapades konflikter, men dessa avslutades. Kommunledningen gav med sig eftersom motståndet var hårt och stadgar fanns i stiftelsen att man inte kunde göra som det var tänkt.

Torbjörn Lidberg (S) bekräftar att styrelsebytet är förankrat hos alla partier.

– Det har varit en låsning med stiftelsefrågan. När vi ska sätta igång och bygga och ha en ordentlig bostadsförsörjningsplan vill vi ha in nya krafter. Då får det inte finnas gamla surdegar, hinder och låsningar.

Anders Granström (M) föreslås bli kvar i styrelsen efter diskussioner inom partiet. Han har alltid känt starkt engagemang för Bodenbo som ledamot i 16 år, inte minst mot hans bakgrund som fastighetsägare.

– Bodenbo är en stiftelse som slaviskt måste styras av sina stadgar. Alla stiftelser har olika stadgar, en del lösliga, andra väldigt rigida. Bodenbos är skrivna på så sätt att stiftelsen inte är möjlig att lösa upp och göra den till aktiebolag enligt de jurister vi anlitat genom åren.

Försökt har gjorts två gånger.

– Frågan var uppe ända i regeringen. Det blev avslag.

Stiftelsen Bodenbo är lika sluten som socialförvaltningen. Hyresgästers integritet och affärshemligheter är bakgrunden.

– Det kan möjligen upplevas att vi är motsträviga eller lever ett eget liv. Jag kan tänka att det är litet besvärligt med kommunikationerna mot kommunen ibland, men vi ska dra åt samma håll.

Bodenbos styrelse ser gärna att det byggs om ekonomi finns.

– Ibland kanske politiker vill bygga utan att ha sakkunskap om Bodenbos situation. Viktigt att tänka på också är att styrelsens ledamöter är personligt och ekonomiskt ansvariga för alla beslut och ingen kan rädda oss.

Fakta

I Stiftelsen Bodenbos styrelse finns sju politiskt valda ledamöter och sju suppleanter.

Av de ordinarie är tre socialdemokrater, tre moderater och en vänsterpartist.

Bodenbo har cirka 2 000 lägenheter i Boden tätort, Sävast samt Harads och är därmed kommunens största hyresvärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!