Storbråk mellan Migrationsverket och Nordmark

Det har utbrutit ett storbråk mellan Migrationsverkets avgående generaldirektör och Bodens kommunalråd.

" Hur skulle det se ut om en myndighet inte följer lagar och regler. I en demokrati finns också alltid möjligheten att överklaga" säger Mikael Ribbenvik

" Hur skulle det se ut om en myndighet inte följer lagar och regler. I en demokrati finns också alltid möjligheten att överklaga" säger Mikael Ribbenvik

Foto: Petra Älvstrand

Boden2023-05-10 18:30

Migrationsverkets avgående generaldirektör Mikael Ribbenvik var under onsdagen på en farvälturné vid myndighetens olika verksamheter i Boden. I samband med det gick han till angrepp mot Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) för att han kritiserat Migrationsverket för utvisningar av vårdanställda vid äldreboendena i Harads.

– Det är häpnadsväckande och upprörande att ett kommunalråd kan uttrycka sig på det sättet om en myndighet. Vår uppgift är att följa de lagar och regler som gäller och som politikerna beslutat om, säger Mikael Ribbenvik.

Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth berättar att verket under en tid försökt komma i kontakt med Claes Nordmark för att höra vad han menar, men har inte kunnat nå honom. 

Claes Nordmark tycker att generaldirektörens kritik är förvånande och mycket anmärkningsvärd.

– Jag har inte fått information om att generaldirektören har varit i Boden. Jag hade väldigt gärna träffat honom här, då hade vi kunnat tala i lugn och ro men det verkar han inte intresserad av.Jag undrar varför, säger han.

Bakgrunden till bråket är, som vi tidigare berättat, att äldreboendena Älvstrand och Edestrand i Harads på kort tid förlorat åtta anställda, som utvisats, och tre till är på väg. Det innebär att en hel vårdavdelning försvinner.

– Det är en katastrof för oss om vi tappar en hel avdelning och tungt för familjerna som inte får stanna, sade Christina Nyberg, enhetschef på Älvstrand.

Det fick Claes Nordmark att reagera och kritisera migrationsverkets hantering av vårdanställda.

– De är bodensare. Jag är bestört över utvisningarna, Migrationsverkets agerande motverkar Bodens utveckling. Vi har inte råd att förlora någon. Vi har idag en enorm kompetensbrisbrist i Norrbotten i alla branscher, inte minst inom omsorgen, sade han 

Mikael Ribbenvik brukar normalt inte uttala sig om enskilda fall, men han har följt det som händer i Harads.

– Det finns alltid åsikter om oss, men vi följer bara lagar och regler. Det är arbetsgivarens uppgift att ta reda på vilka tillstånd anställda har. Så i det här fallet är det enskilda som drabbas av att arbetsgivaren inte gjort sitt jobb, säger han.

Vad säger du om de som tycker att Migrationsverket är för stelbenta och fyrkantiga i sin myndighetsutövning?

– Hur skulle det se ut om en myndighet inte följer lagar och regler? I en demokrati finns också alltid möjligheten att överklaga, säger Mikael Ribbenvik.

– Enligt förvaltningslagen har Migrationsverket en skyldighet att bistå och hjälpa enskilda i kontakter med myndigheten. Migrationsverket visste om att en av de som utvisats ville söka arbetstillstånd men de uppmärksammade henne inte på vad som gällde, vilket de ska göra. Och sedan utvisades hon efter åtta år i Boden. Verket hade kunnat följa lagen rakt av och ändå undvikit flera utvisningar av bodensarna som jobbade inom vården, säger Claes Nordmark.

Mikael Ribbenvik har varit generaldirektör för Migrationsverket i sju år och arbetat inom verket i 24 år. Han är en av de myndigheteschefer som inte fått förnyat förtroende av den nya regeringen. SD-aren Björn Söder kallade honom "asylaktivist".

– Det är trams som jag inte kommenterar, säger Mikael Ribbenvik 

Han hade gärna jobbat kvar ett tag till.

– Men det är regeringen som bestämmer, så nu blir jag pensionär och jag hoppas det blir kortvarigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!