Intelligent Food Production Systems har pågått i två år. Ett projekt om hur vi ska producera mat i framtiden genom slutna kretslopp där människan tar tillvara på både näring och restvärme. Boden pekas ut som den perfekta platsen med restvärme till växthus och framtida landbaserade fiskodlingar från H2 Green Steels planerade anläggning och från serverhallarna.
Under torsdagen hölls ett seminarium i Boden Business Park under rubriken "Framtidens Cirkulära Livsmedelsproduktion".
Intresset var stort med 60 deltagare från bland annat kommuner, företag och investerare.
– Det är väldigt viktigt med engagemang från både närproducenter och från kommunen. För det är ju här det ska genomföras och då måste vi komma fram till hur man ska göra det på bästa sätt med den absolut senaste tekniken, säger Ulrika Rova, professor Luleå tekniska universitet.
Artificiell intelligens, AI, kommer att vara till stor hjälp när de framtida biologiska systemen inom livsmedelsproduktion ska styras och avläsas av sensorer.
– Det handlar om stor mängd data som måste hanteras för att få ett sådant här kretslopp att fungera. Sedan är tanken att det ska vara självlärande, säger Michael Nilsson, projektledare Luleå tekniska universitet.
Han fortsätter:
– Vi pratar om vind, temperatur, solinstrålning, fuktighet med mera. Det är en stor mängd av parametrar som man behöver ta hänsyn till både för växthus och fiskodling. Det handlar om att förstå vilken mängd energi man behöver för att styra det cirkulära kretsloppet för livsmedelsproduktion.
Håkan Nordin, affärsutvecklare Boden Business Agency, har varit kommunens representant i projektet. Han nämner pengar och engagemang som en stor utmaning.
– Hur får vi de som odlar i dag att fortsätta med det och hur får vi nya att börja. Intresset är stort för att producera mat men det kommer att krävas finansieringsstöd för att kunna ta nästa steg i utvecklingen, säger han.
Håkan Nordin påpekar också att konkurrensen är hård från utländska matproducenter. Tomaterna från Spanien och Holland är betydligt billigare som ett exempel.
– Om vi vill ha lokalproducerat behöver vi inse att det kommer kosta lite mer.
Förhoppningen inför framtiden är att arbetet med att utveckla framtidens cirkulära livsmedelsproduktion fortsätter med att integrera landbaserad fiskodling och växthus med odling av alger och insekter.
– Att bygga sådana här anläggningar är inte gratis, men här i Boden finns redan mycket på plats, säger Ulrika Rova.
Stora utmaningar för AI-projektet i Boden
Framtidens livsmedelsproduktion har blivit livsviktig och Boden har en unik möjlighet att leda utvecklingen. Men utmaningarna är många. "Det kommer krävas finansieringsstöd", säger Håkan Nordin, affärsutvecklare.
Håkan Nordin, Ulrika Rova och Michael Nilsson vill att Boden tar på sig ledartröjan när det gäller framtidens livsmedelsproduktion.
Foto: Stellan Mäki
SLU är huvudman för projektet Artificiell intelligens för förbättrad effektivitet och hållbarhet för en landbaserad och integrerad livsmedelsproduktion, som genomförs i Boden.
Deltagare är Boden Business Agency, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Johannas stadsodlingar, Peckas Naturodlingar, Sweco, Ragn-Sells, Tebrito, Ecoloop, ONar, Umeå Universitet, Luleå tekniska universitet och CDT.
Projektet är två-årigt och finansieras med statliga medel genom Formas plus arbetstiden deltagarna lägger ned.