Årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina ägnade Ulf Kristersson (M) och Pål Jonson (M) åt att besöka Bodens artilleriregemente och Norrbottens regemente.
– Att vi är här beror på att jag ville se våra egna verksamheter ordentligt på plats, till exempel Archer som jag inte har sett tidigare, säger statsminister Ulf Kristersson.
Klockan 14.15 mötte de pressen på skjutbanan vid Norra Understberget framför en stridsvagn och ett stridsfordon liknande dem som Sverige nu ska skänka till Ukraina.
Sverige är ett av de många länder som har skänkt vapen till Ukraina och Ulf Kristersson betonar hur viktigt det är att länderna samarbetar och samordnar insatserna. Det är fyra aspekter man måste beakta, menar han:
– Vad behöver Ukraina? Vad förfogar Sverige över? Vad levererar andra länder? Och vad kan Sverige själv avvara utan att äventyra vår egen försvarsförmåga i en situation då Sverige och Finland fortfarande står utanför Nato och lever i den farligaste situationen sedan andra världskriget?
Han är angelägen om att Sverige ska visa sitt stöd till Ukraina, inte bara med ord utan också med handling, men det är inte helt enkelt slår han fast.
– På kort sikt råder det ingen tvekan om att avstår vi tio stridsvagnar så har vi tio färre. Låt oss vara ärliga med det. Det är en ständig och ganska svår avvägning att göra: Vad kan vi avstå och vad kan vi ersätta inom rimlig tid och vad behöver Ukraina mest.
Det stödpaket regeringen har kommit fram till har man resonerat sig fram till tillsammans med andra EU-läner och Nato-länder. Det handlar om att varje land ska avstå rimligt mycket, förklarar han, samtidigt som det totalt sett ska täcka Ukrainas behov.
När kan vapnen vara på plats i Ukraina?
– Så fort som möjligt, men det kräver både logistik och utbildning.
Vad är din känsla när du kommer till Boden?
– Det är fantastiskt. Jag har varit i Boden många gånger, men jag har inte varit just på garnisonen förut. Det är inspirerande att se att så många svenska soldater är så hängivna den svenska utbyggnaden av försvaret.
En annan sak som slagit honom är hur närvarande kriget i Ukraina är när han möter soldaterna.
– Jag har hemmavid två döttrar som just nu gör värnplikten, så jag har varje helg de här samtalen. Det är ingen tvekan om att det förfärliga kriget har satt sin prägel på allvaret som det ligger i att vara soldat även i Sverige.
Själv gjorde han lumpen på det som då hette ledningsregementet i Enköping, berättar han.
Magnus Ståhl, regementschef vid Bodens artilleriregemente, berättar att den aktuella typen av Leopardstridsvagnar som ska skänkas till Ukraina finns både i Boden och på flera andra platser i Sverige, men var de ska tas ifrån är inte bestämt.
Tidigare i år beslutades det att Sverige skulle bidra med artillerisystemet Archer, men ännu har det inte skickats iväg.
– Försvarsmakten håller på att bereda alla detaljer och ska lämna sitt underlag till regeringen.
Nils Johansson, regementschef på I19 och garnisonschef i Boden, uppskattade besöket av försvarsministern och statsministern.
– Det är väl alltid viktigt att de kommer och tar del av vår verksamhet och det händer ju inte jätteofta, så det känns bra. Jag hoppas vi har fick till ett bra program för deras del.
Lunchen, potatis och köttgryta, som ministrarna bjöds på tillagades av värnpliktiga och intogs utomhus.