"Står inte på menyn av en anledning"

"Loket" kan slänga sig i väggen. På Mojjen i Boden är en hamburgare på 4x150 gram småpotatis i jämförelse.

Gigant. Mojjens ägare Andreas Nilsson visar upp en "dubbel quad", med 8x200 gram nötkött och en stripstallrik. "Och så ingår det bara en mellanläsk, vilket är lite kul", säger Andreas Nilsson.

Gigant. Mojjens ägare Andreas Nilsson visar upp en "dubbel quad", med 8x200 gram nötkött och en stripstallrik. "Och så ingår det bara en mellanläsk, vilket är lite kul", säger Andreas Nilsson.

Foto: Fredrik Tano

Boden2015-06-29 13:00

För ett par veckor sedan skrev Kuriren om den nya hamburgermenyn "Loket" på Järnvägsgrillen i Luleå. Den burgaren på 4x150 gram kött motsvarar dock bara det lilla målet i "quad-menyn" på Mojjen i Boden. För 180 kronor kan du få en "mellan quad" med 4x200 gram kött, och om du frågar efter det kan du även beställa en "dubbel quad" – på 8x200 gram.

– Den stora står inte på menyn av en anledning. Det skulle nästan vara ett lockbete för ungdomar att utmana varandra, och den kostar ändå 360 kronor så det hade känts som att lura dem på pengar, säger Mojjens ägare Andreas Nilsson.

Ungdomar på väg hem från festkvällar är också några av dem som brukar beställa en mellan quad, men då brukar de ofta vara fler som delar på den. Men det finns också personer som äter upp både 4x200 och 8x200 gram helt själva.

– Man skulle kunna tro att målgruppen är riktigt stora personer, men de som brukar beställa en dubbel quad är människor som tränar väldigt mycket. De vill åt proteinet, säger Andreas Nilsson.

Han menar att det inte handlar om en tävling mellan restaurangerna om vem som kan erbjuda den största hamburgaren, utan att det grundar sig i ett faktiskt behov. Idén till en hamburgare med 1,6 kilo nötkött kom från en kompis till Andreas Nilsson som var väldigt stor i maten och menade att det finns fler personer som efterfrågar större menyer.

– Det blir trots allt billigare att beställa ett stort mål än att kombinera flera mindre, och vi har sålt massvis av både mellan och dubbel quad. Vi går efter vad kunden efterfrågar, om de vill ha mjukglass med senap så säljer vi det, säger Andreas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!