Spara på vattnet - annars kan läget bli akut

Läget är inte akut, men det kan bli. Vattenförbrukningen i Boden har gått upp till en nivå så att man börjat tulla på reserverna. Kommunen vädjar om hjälp. "Om alla gör någonting så märks det, många bäckar små…säger Helene Eriksson, kontrollingenjör.

Foto: ADAM IHSE / TT

BODEN2017-06-15 18:27

I kommunen ser man att vattenförbrukningen har ökat nu när värmen, solen och sommaren har anlänt.

– Just nu går det ut mer vatten i nätet än vi tillverkar. Det är inte akut på något sätt, men det naggar på reservoarerna. Så det skulle kunna bli akut ganska snart, säger Jan Lundberg, avdelningschef på va vid tekniska förvaltningen.

De tar på reserverna hela tiden nu.

– Vi fyller reservoarerna och det är de som håller tryck i systemet, men nu minskar de successivt. Vi tillverkar lika mycket vatten som vi alltid gör så det är ingen brist där.

Grundvatten finns i täkten på Kusön.

– Tittar man historiskt på graferna vi har ser man att det är en ökning av vattenförbrukningen under sommarmånaderna, säger Helene Eriksson, som påpekar att vattnet är det viktigaste livsmedlet som finns och som många tar som alltför självklart.

Man vattnar gräsmattor och rabatter, fyller på pooler och barnpooler.

– Det är ett ändrat livssätt. Det står större pooler i var och varannan trädgård och spa-bassänger. Det här att samla regnvatten tror jag framför allt den äldre generationen är duktig på, men vi yngre är inte lika duktiga på att använda regnvatten för att vattna, säger Helene Eriksson.

De har ett batteri av spartips: laga läckande toaletter och droppande kranar, byta till snålspolande duschmunstycken, köra disk- och tvättmaskiner när de är fulla och inte handdiska under rinnande vatten, samla regnvatten, stänga vattnet under tiden man borstar tänderna och tvålar in sig i duschen, inte bada badkar, inte fylla på pooler när vattentillgången är begränsad och tvätta bilen på en biltvätt, även med tanke på miljön.

– Vi är väldigt tacksamma om man tänker på det här så att vi får fylla upp reservoarerna så att vi inte hamnar i en akut situation med vattenbrist. Får vi fylla upp dem med hjälp av mindre vattenförbrukning så är vi på banan igen, säger Jan Lundberg.

Sedan har man i Boden precis som i hela Sverige problem med läckage från gamla ledningsnät.

– Det finns ett normalt läckage på 20-30 procent i näten i landet. När vi nu börjar byta ledningsnät kommer förbrukningen successivt att minska.

Här behöver kommunen också allmänheten hjälp att hitta läckor. Ser man att det är blött på backen på ett ställe där det normalt inte är det, hör att det brusar i vattenkranen eller får vatten i dricksglasen som är lite missfärgat eller mycket luft i så ska man höra av sig till kommunen eftersom det kan bero på läckage från en ledning.

Dessutom jobbar personalen nattetid när vattenförbrukningen normalt sett går ner mycket med att lokalisera läckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!