Spanjorer och svenskar hjälps åt i vården i sommar

Nu har sex sommarvikarier från Spanien börjat jobba på Erikslundens demensboende i sommar. I veckan pågår introduktion med rutiner och boende. " Vi tycker det känns spännande att komma hit",säger Andrea Gonzalez.

Spanjorer och svenskar jobbar ihop på Erkslunden i sommar. På bilden syns enhetschefen Anette Sandström, vikarien Maja  Wálinder, vikarien Andrea Gonzalez, enhetschefen Maria Viklund och vikarien Hady Diallio.

Spanjorer och svenskar jobbar ihop på Erkslunden i sommar. På bilden syns enhetschefen Anette Sandström, vikarien Maja Wálinder, vikarien Andrea Gonzalez, enhetschefen Maria Viklund och vikarien Hady Diallio.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-06-16 11:00

På Erikslunden ska det jobba fem kvinnliga undersköterskor och en manlig läkarstudent. Även två svenska tjejer från Stockholm kom med i Barcelonaprojektet som sommarvikarier. Under nio veckor i sommar ska gruppen stötta upp bemanningen i demensvården. Spanjorerna, i varierande åldrar, anlände till Boden i söndags och alla vikarier har under veckan fått lära känna sin avdelning, sina brukare och arbetsuppgifter.

– De ska börja jobba i skarpt läge till helgen. Vikarier är ju istället för vår personal som har semester, säger enhetschefen Annette Sandström, Bersån och Allén.

Den stora fördelen är att personalen från Spanien har en vårdutbildning i botten även om språkkunskaperna kan variera.

När vi hälsar på är bara Hady Diallo och Andrea Gonzalez på plats. De har pluggat tre månader svenska och är utbildade undersköterskor.

– Jag är inte så bra på svenska för det är ett svårt språk och det är stor skillnad jämfört med spanskan.  Vi kan uttala vissa ord men vi skulle nog ha behövt mer tid med språket. När folk pratar går det för fort, säger Andrea.

– Vikarierna skulle behövt ha en längre studietid för svenskan. Nu kommunicerar de på engelska med vår personal och den återkoppling jag fått är att de fungerar bra. Spanjorerna har ju också vårdutbildningen så det är lättare att komma in i jobbet, säger enhetschefen Maria Viklund, Parken och Nattpersonalen.

 Hur går det med brukarna?

– Ja, det kan bli svårt för brukarna kommer fram till personalen och ställer frågor. När sedan personalen inte kan svara kan det bli problem, så att brukaren blir irriterad när de försöker få kontakt. Så det är ett litet bekymmer. Men kvalitén på spanjorernas språkkunskaper ser väldigt olika ut. Det finns fyra som är väldigt duktiga på svenska, säger enhetschefen Annette Sandström.

Spanjorskan Andrea valde att jobba i äldrevården för hon älskar att hjälpa människor.

– När jag fick veta om projektet så tog jag chansen. Jag ville bevisa för mig själv att jag kunde jobba i Sverige oavsett svårigheter som kan dyka upp. Som exempelvis språket eller leva i ett land som inte är mitt hem. Jag tror det här sommarjobbet kommer att göra oss mycket starkare, säger Andrea.

– Vi kan också jämföra med andra somrar när vi tagit in semestervikarier där nästan ingen i överlag har haft någon utbildning överhuvudtaget. Alla de åtta som jobbar har vårdutbildning, den enda manliga vikarien är till och med läkare men har inte fått ut sin legitimation än. Personalen på våra arbetsplatser märker av att personerna kan sitt yrke.Det ger en stor trygghet, säger chefen Annette Sandström.

Även stockholmaren Maja Wálinder hamnade på Erikslunden när hon hängde på projektet.

– Jag älskar Norrland och dialekten.Min släkt kommer från Övik. Min mentor på skolan tipsade om Barcelonaprojektet som hon tyckte lät spännande.Jag trivs också jättebra i vården och tyckte det var perfekt att sommarjobba häruppe, säger Maja.

 Du får träna spanjorerna på svenska?

– Ja, det är nog ömsesidigt. Jag lär mig också spanska, säger Maja Wálinder.

 I dag bor vikarierna i studentbostäderna som finns på Boden Business Camp.

– Våra vikarier åker buss till jobbet. Men vi kommer att skaffa fyra elcyklar som gruppen får dela på, säger Annette Sandström.

Bakgrunden till utbytet

 I ett försök att säkra upp bemanningen inom omsorgen under semestertider är socialförvaltningen i Boden med i ett pilotprojekt som har rekryterat sommarvikarier från Spanien. Tanken var att tio personer med vårdutbildning skulle arbeta på Erikslundens demensboende. De spanska vikarierna skulle också fram till sommaren gå en kurs i svenska och lära sig vanliga svenska termer som behövs för att klara jobbet. Gruppen flög hit från Spanien den 11 juni och bor i Sävast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!