Sovande värnplikt väcks till liv

Regeringens förslag med extra sex miljarder kronor till Försvarsmakten innefattar att värnplikten delvis återinförs. Bra, anser Leif Pettersson (S), suppleant i försvarsutskottet.

Värnplikt. Enligt regeringens förslag med satsning på extra sex miljarder kronor till Försvarsmakten kan en form av värnplikt återinföras.

Värnplikt. Enligt regeringens förslag med satsning på extra sex miljarder kronor till Försvarsmakten kan en form av värnplikt återinföras.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2015-03-13 17:00

Detaljerna i förslaget framkommer i en artikel i Dagens Nyheter där försvarsminister Peter Hultqvist intervjuas. Här är ett sammandrag.

Ubåtsjakt. Fler övningar, större besättningar och modernisering av insatsbåtar.

Gotland. En bataljon inrättas på Gotland med ett kompani på 150 fast anställda.

Värnplikt. En ny kategori soldater införs, GSSP, där P står för plikt. Tidigare värnpliktiga kallas in via pliktlagen. Försvarsmakten har haft luckor genom att rekryteringen av tidvis anställda soldater inte har lyckats fullt ut. En kombination av värnplikt/yrkesförsvar utreds.

Utrustning. Gamla granatkastarna från 1941 överförs till hemvärnet och nya anskaffas. Soldaterna får dessutom bättre utrustning.

Leif Pettersson och hans parti har varit tveksamma till delar av nya personalförsörjningssystemet.

– Bra att man ser över det. Yrkesmilitärerna fungerar, men detta med tidvis anställda har vi tvivlat på. Nu får vi så många soldater som vi ska ha.

Något som du saknar?

– Man kunde kanske se över organisationen så att hela Försvarsmaktens ordnas som modell Bodens Garnison vilket skulle spara en massa pengar.

Han vill inte ha en Natoutredning. Det vill Hans Wallmark (M), ledamot i försvarsutskottet, samt hans Allianskamrater.

– Om vi ska vara överens med regeringen och visa varandra respekt är det ett givande och tagande. Vi skulle gärna se en Natoutredning. Vår grundläggande inställning är att försöka komma överens. Mer pengar behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om