SOS International beklagar

SOS International hävdar att Marianne Pohjanen fick dricka så mycket hon ville under hemresan från Afrika.
- Det var medicinskt rätt det läkaren gjorde, säger Helle Dräger, kommunikations- och marknadsföringschef vid SOS International.

BODEN2007-06-13 06:00
I går kunde Kuriren berätta om Marianne Pohjanens resa från Johannesburg till Luleå. Hon fick flyga hem efter att ha brutit benet på sin resa i Afrika. Med på hemresan följde en läkare från SOS International. Enligt Marianne Pohjanen fick hon inte äta eller dricka under den 17 timmar långa hemresan. På Kallax lyfte läkaren in henne i en taxi med påföljden att hon bröt benet igen.
En polisanmälan rörande vållande till kroppsskada är nu gjord av Marianne Pohjanens son.
Helle Dräger säger att hon pratat med chefsläkaren och den läkare som följde med Marianne Pohjanen på hennes hemresa.
- Jag kan inte prata om allt. Vi måste först se vad som står i polisanmälan innan vi kan gå in på detaljer.
Helle Dräger säger att hon har frågat läkaren om det stämmer att han inte tillät Marianne Pohjanen att äta eller dricka på den långa hemresan.
- Han sade att hon fick dricka så mycket som hon ville eftersom hon har en kateter. Det hon inte fick göra var att äta på vägen från Johannesburg till Frankfurt men från Frankfurt till Stockholm fick hon äta igen. Eftersom hon sitter i rullstol är det mycket svårt för henne att gå på toaletten. Det berättade läkaren för henne innan resan från Johannesburg. Det var helt okej. Det var medicinskt rätt det han gjorde. Jag förstår att det inte är särskilt fint för en patient att inte få äta på nio timmar, säger Helle Dräger.
Vad som hände på Kallax vill hon inte gå in på och hänvisar till den polisanmälan som Marianne Pohjanens son har lämnat in.
- Vi måste vänta och se vad som står i polisanmälan innan jag kan berätta några detaljer. Jag vill dock poängtera att den här läkaren som flög med Marianne Pohjanen har jobbat åt oss i 25 år och flugit hundratals patienter och vi har aldrig fått några klagomål. Han är en av våra bästa läkare. Vi är mycket, mycket ledsna över det här. Läkaren är också mycket ledsen. Det är en tråkig situation.
Kuriren har också bett om att få prata med läkaren men enligt Helle Dräger så får inte läkaren uttala sig eftersom det finns en polisanmälan.
Marianne Pohjanen säger att hon inte blev erbjuden att äta på planet på resan mellan Frankfurt och Stockholm.
Hon berättar också att hon fick vatten några gånger under hemresan, men totalt bara en halv deciliter.
- Läkaren pratade knappt med mig. Han verkade inte intresserad och lyssnade inte på mig. Jag kände till slut att jag inte ville störa honom, säger Marianne Pohjanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om