Sommarjobb i ungdomarnas tjänst

Kommunerna i Boden och Luleå har i år infört en ny typ av sommarjobb för fem ungdomar. Med utgångspunkt i enkätsvar ska de arbeta för att göra kommunerna mer attraktiva för ungdomar.

Annorlunda feriejobb. Gustav Stöckels sommarjobb är att filma Johanna Marklunds och Linnea Nilssons arbete som kommunutvecklare – ytterligare ett sätt att skapa intresse för ungdomsfrågor i kommunen. Med på bilden är även ungdomskonsulenten Göran Ahlström.

Annorlunda feriejobb. Gustav Stöckels sommarjobb är att filma Johanna Marklunds och Linnea Nilssons arbete som kommunutvecklare – ytterligare ett sätt att skapa intresse för ungdomsfrågor i kommunen. Med på bilden är även ungdomskonsulenten Göran Ahlström.

Foto: Fredrik Tano

Boden2015-07-01 12:15

I höstas fick skolungdomar i årskurs 8 och det andra året på gymnasiet fylla i en så kallad LUPP-enkät (Lokaluppföljning av ungdomspolitiken) om vad de tycker och tänker om sin kommun. Under titeln ”kommunutvecklare” har sedan tre feriearbetare i Luleå och två i Boden utgått från dessa svar för att försöka göra kommunerna mer attraktiva för ungdomar.

I Boden heter sommarjobbarna Johanna Marklund, 16, och Linnea Nilsson, 17, som båda även sitter med i Bodens ungdomsfullmäktige på fritiden.

– Den stora skillnaden från UF är att vi samarbetar med Luleå nu, vi har många liknande utmaningar och vill även försöka få lite mer gemenskap mellan kommunerna. Och att vi har enkätsvar att utgå från, när vi vet vad ungdomarna vill ha är det lättare att jobba för att förverkliga det, säger Johanna Marklund.

I Boden har de huvudsakligen fokuserat på tre frågor ur enkäten – hur mycket påverkansmakt känner ungdomarna att de har, vad kommunen erbjuder för fritidsaktiviteter samt hur många som känner att de vill flytta från Boden.

– Enkätsvaren var ganska negativa och jag tyckte själv att Boden var en ganska tråkig stad innan jag satte mig in i det här. Det finns faktiskt mycket att göra, problemet är nog snarare att ungdomarna inte vet om att det finns eller inte kan ta sig dit så enkelt, säger Linnea Nilsson.

Förutom Johanna och Linnea har kommunen även anställt en feriearbetare för att filma projektet och fyra gatumusikanter som uppträder med kända sånger där texterna har skrivits om för att handla om Barnkonventionen.

– Kommunutvecklarna ska skriva en rapport och filmen som spelas in ska visas för både politiker, tjänstemän och medborgare. Det viktiga är att det föder intresse och skapar en dialog. Att ungdomar får veta att de kan påverka och att politiker får reda på att det är värt att lyssna på deras åsikter, säger Göran Ahlström, ungdomskonsulent på Bodens kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om