Moster Mockis sommarcafé skapar sommarjobb i byn

Byns ungdomar sommarjobbar i Mockträsk, genom att driva Moster Mockis sommarcafé i Bygdegården. " Det är skönt att det är nära hit och det är kul att baka", säger bybon Alvina Jakobsson,15.

Mockisgänget vestår av fr v Olivia Nyberg, Alvina Jakobsson, Johanna Önnbo och Karolina Önnbo.Saknas på bilden gör Alfred Jakobsson och Moa Svedjeholm.

Mockisgänget vestår av fr v Olivia Nyberg, Alvina Jakobsson, Johanna Önnbo och Karolina Önnbo.Saknas på bilden gör Alfred Jakobsson och Moa Svedjeholm.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-07-31 10:00

Moster Mockis sommarcafé har tidigare drivits av andra ungdomar men haft ett uppehåll.  Det öppnade 13 juli och håller öppet till sista juli. Bygdegården ligger väldigt vackert till och har tidigare varit skola. Det märks inte minst på inredningen inne i huset med gamla planscher och klasskort.

– Besökare som kommer hit tycker det är en mysig miljö att fika på, säger Karolina Önnbo.

undefined
Karolina Önnbo,16, börjar på Björknäsgymnasiet till hösten. " Jag kommer att gå på estetiska programmet."

De sex ungdomarna tycker det är smidigt att ha sommarjobbet i byn.

– Vi har timlön från Bodens kommun och är här tidigt på morgonen och förbereder.  Cafeet öppnar klockan elva. 

undefined
Fullt fart i köket. Gänget med sex sommarjobbare delar på arbetsuppgifterna och kommer överens om vad var en ska göra i sommarcafeet.

Det är Karolina som får prata för de andra som har fullt upp i köket.

– Idag gör vi rabarberpaj, förbereder smörgåsar och plocka fram vårt fikabröd. Vi bakar när de behövs, antingen här eller hemma. Det varierar, säger hon.

– Vi har fått beröm för matbrödet och folk har velat ha receptet, säger systern Johanna Önnbo.

undefined
Johanna Önnbo, gör i ordning en brödsats som ska jäsa under natten. Bröddegen bakas sedan hemma hos sommarjobbarna innan de kommer till bygdegården nästa morgon. " Våra gäster får alltid färskt bröd till smörgåsarna vi serverar."

Ingredienserna köper Mockträsks bygdeförening och upplåter lokalen.

– Det bästa med att driva ett café är att vi får sköta all planering själva. Vi lägger ut arbetsuppgifter till alla. Det är också roligt att träffa kunderna och se att de är nöjda, säger Karolina Önnbo.

 Sista serveringen sker i helgen.

– Fast det regnade i onsdags så kom många kunder. En dag när det var jättefint så fick vi bära ut alla bord utomhus. Så folk har hittat hit verkar det som vilket känns jättekul, säger Karolina Önnbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!