Solenergikartan - en tidig julklapp till alla bodensare

Bodens kommun har tagit fram en solenergikarta. "Den är ett verktyg som man kan använda för att se vilken potential ett valt hus har för att installera solpaneler", säger Peter Nordmark, energi- och klimatrådgivare på kommunen.

Peter Nordmark, energi- och klimatrådgivare på Bodens kommun, visar hur mycket koldioxid en fastighet kan spara genom att använda solel.

Peter Nordmark, energi- och klimatrådgivare på Bodens kommun, visar hur mycket koldioxid en fastighet kan spara genom att använda solel.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-11-13 21:03

Solenergikartan kommer snart finnas gratis på kommunens hemsida så att alla kan se den, som en tidig julklapp till bodensarna.

Tanken att ta fram kartan har funnits ganska länge. I år gick kommunen från tanke till handling. Tillsammans med Luleå kommun gjorde Boden en gemensam upphandling och har under våren/sommaren arbetat med att ta fram solenergikartan.

– Genom att ta fram kartan vill vi belysa att det här med solenergi kan vara en bra idé. Solen är den mest naturliga energikällan som finns. Och den är gratis, säger Peter Nordmark.

Lars Andersson, samhällsbyggnadschef, påpekar också att det är en viktig del i klimatomställningsarbetet.

Kartan omfattar alla fastigheter i hela kommunen.

– Vi har en bra digital bas i form av en primärkarta. Den utgör ett underlag för att kunna bygga på med den här analysen, som bedömer läge, takens lutning och vad man kan få ut för energi av solen, säger Lars Andersson.

Robert Johansson, GIS/GIT-ingenjör, berättar hur de gått tillväga när de gjort kartan.

– Vi har en byggnadsmodell med 3D-byggnader, som vi har använt.

Bodens centralort har utformats tredimensionellt i primärkartan. I det här arbetet är det framför allt byggnadernas takform som är viktig.

– I och med det får vi ett bra resultat för de byggnaderna, säger Robert Johansson.

Fastigheterna som ligger i utkanten av Boden och i byarna har de använt byggnadsytorna som grund för beräkningen.

– Vi använder laserdata från Lantmäteriet, men kan inte ta konturerna på samma sätt som i centralorten. De blir lite sämre, men ger ändå en bra indikationen, säger Robert Johansson.

Solkartan visar tre energiklasser: stålande, lovande och tveksamt. Strålande är där man har mest sol. Kalkylen visar hur mycket kilowattimmar per år man kan få ut på de olika nivåerna och hur mycket koldioxid man kan spara genom att använda solel.

Varje enskild fastighetsägare kommer kunna gå in och på kartan och se solenergipotentialen på sitt eget tak.

Kartan ger dock ingen exakt bild, eftersom den inte tar hänsyn till skuggning från exempelvis skog. Däremot tar den hänsyn till skuggning från andra byggnader och ger en fingervisning hur mycket solel taket skulle kunna producera.

– Sedan kan man ringa och prata med Peter för att kolla hur man kan gå vidare, säger Lars Andersson.

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!