Soldaterna hemma igen: "Alla är värda en medalj"

Tuffa soldater fick medalj för sin livsfarliga insats. Det fick även tappra anhöriga som lånat ut sina söner och döttrar till uppdraget i Mali 07. ”Vi är glada att vår son är hemma, säger Peter Fahlén, Östersund.

Kram på dig. Pappa Jörgen Pettersson var glad sonen Daniel är hemma igen.

Kram på dig. Pappa Jörgen Pettersson var glad sonen Daniel är hemma igen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

BODEN2018-06-14 19:56

Mali 07 är Sveriges sjunde styrka som har varit i det krigshärjade västafrikanska landet i ett halvår. I19 i Boden är huvudansvarigt regemente och 200 av de 300 soldaterna kommer från pansarbataljonen på I 19.Med en ständig risk för terror och våld är Mali en av världens farligaste platser.

Många anhöriga drog därför en suck av lättnad när flertalet soldater är tillbaka på svensk mark. Men för några finns dock oron kvar eftersom 50-60 soldater inte kom hem till medaljcermonin. I tisdags skedde en granatattack mot flygplatsen i Timbuktu, som ligger en kilometer från campen. Men de som finns kvar därnere är oskadda och beräknas flygas hem till helgen.

– Jag hade givetvis velat ha alla mina soldater hemma. De ska få ett lika värdigt mottagande när de kommer, säger överstelöjtnant Anders Landevall, chef för Mali 07.

Den styrka som var tillbaka fick sina välfärtjänta medaljer vid en pampig cermoni på I 19s kaserngård. Medaljerna delades ut av den armetaktiske chefen, brigadgeneral Fredrik Ståhlberg. Han hälsade alla välkommen hem och tackade beälen och soldaterna och givetvis deras anhöriga för att de lånat dem till den viktiga internationella insatsen.

Under medaljcermonin stod soldaterna i raka led på kaserngården med de anhöriga längtansfullt spejade efter sina återvändande söner och döttrar. Som familjen Fahlén från Östersund och familjen Nyström-Pettersson från Mora. Senare blev det ett efterlängtat och känslosamt återseende med sonen Daniel.

– Vi har både flygit och sedan åkt tåg för att kunna återförenas här, säger pappa Jörgen Pettersson.

Han torkar bort flera glädjetårar efter en lång och intensiv kram.

– Vi är så stolta och glada att sonen är hemma.

Det har stundtals varit småoroligt i Mali. Daniel Pettersson var nere när den svenska campen besköts.

– Ja, då blev vi lite oroliga, men vi fick inget veta förrän allt var över, säger mamma Anna Nyström.

Nu när sonen äntligen är hemma kan föräldrarna koppla av.

– Ja, det känns tryggt.

Frösöfamiljen Peter och Lisbeth Fahlén är lika lyckliga att se sonen Wilhelm.

– I dag har alla lite lägre puls när han är hemma och kan verkligen pusta ut, säger Lisbeth.

Däremot hade inte de anhöriga räknat med att få en egen medalj utdelad av självaste ÖB Micael Bydén.

– Roligt. Någon är stolt över oss också, säger pappa Peter.

Även Anders Landevall, chef för Mali 07 belönades för sin ledarinsats tillsammans med tre andra befäl.

– Ja, det var oväntat men roligt så klart. Vi har varit ett bra gäng i Mali.

Mali-chefen är efterlängtad i Boden.

– Jag kommer hem till familjen och till den svenska sommaren.

– Det blir många härliga känslor på en och samma gång.

Belönade befäl under Mali 07

Förste sergeant Marcus Fritz: "Har närmast outtröttligt rekryterat och omsatt personal på ett sätt som medfört att

tillgängligheten i funktionen varit mycket bättre än förväntat. Det har starkt bidragit till Sveriges och Försvarsmaktens goda renommé relativt FN och övriga samarbetspartners i insatsområdet. Uppskattning har visats vid ett flertal tillfällen av våra samarbetspartners för omhändertagande av skadad personal.

Major Tobias Lindblom: " Förutom att vara stabschef, även verkat som ställföreträdande förbandschef på ett mycket bra sätt. Bidragit till en stor del i förbandets goda förbandsanda, med mycket framåtanda och utvecklat ordningssinne. En kombination av empati och god social förmåga där han verkligen ser och bryr sig om sina medarbetare.

Major Lars Ryttinger: "Har alltid varit tillgänglig i sin funktion och drivit personaltjänsten vid kontingenten och sektionen. Det har gjorts i en väl utvecklad balans mellan empati och vad som är möjligt genom att på ett klokt sätt förhålla sig till gällande regelverk.

Fotnot. Coin är en utmärkelse som delas ut av militära chefer som belöning till personer för att de gjort något som är ”lite extra”, kan både vara för en enskild insats eller för ett gott arbete under en längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om