Soldater tar steget ut i förvärvslivet

Ett spännande, varierat jobb med olika uppgifter. Så motiverar Linus Edlund Pihlaja, Umeå, sitt val att bli yrkessoldat med trolig inriktning rekognosering.

Skadad. Gustaf Landerholm spelar skadad med inlevelse. Hans-Erik Bunnskog gör sitt bästa för att hålla honom vid medvetande med enträgna frågor om allt möjlighet.

Skadad. Gustaf Landerholm spelar skadad med inlevelse. Hans-Erik Bunnskog gör sitt bästa för att hålla honom vid medvetande med enträgna frågor om allt möjlighet.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2015-05-07 16:21

Det drillas brandsläckning på ett övningsfält utanför Boden. Linus Edlund Pihlaja, Umeå, har litet svårt att få upp säkerhetssprinten till brandsläckaren. Efter några sekunders mixtrande rusar han och släcker en brandhärd.

Han är en av 67 soldater som valt att stanna i Boden efter att ha gått GMU, Grundläggande militär utbildning, på Artilleriregementet.I måndags påbörjade Linus Edlund Pihlaja och hans kollegor inom heltidssektorn samt tio deltidssoldater en introduktion för sin vidare utbildning.

24-åringen är från Umeå och har ansökt om att utbilda sig till reksoldat i den befattningsutbildning som väntar. Inriktningen innebär att man åker före resten av en grupp inom artilleriet och kollar av terrängen och läget.

– Spännande, varierat jobb med olika uppgifter, motiverar han valet att bli yrkessoldat. Lägenhet är ordnad. Vi är tre som delar och hade litet tur.

Ingångslönen är 18 000 kronor.

– Man vill väl alltid ha mer. Fast lönen får vägas mot vad man jobbar med.

Erhan Soyal, Eskilstuna, planerar bli förare inom pjäskompaniet på en Pansarterrängbil 203 A.

– Jag jobbade inom kundtjänst tidigare och ville prova på något nytt. Hade en vän som är soldat och han var positivt till yrket. Jag var litet tveksam till Boden, men började tänka i andra banor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om