Den första veckan gör eleverna olika tester. Den andra återvänder de för träningsläger och föreläsningar om vad som krävs för att balansera prestation med god hälsa.
Från och med den här terminen har Gällivare skidgymnasium valt att göra testerna på Winternet i Boden. Enligt Andrea Wickbom, tränare, är ambitionen att göra det här varje läsår.
– Först och främst är det i utbildningssyfte, att eleverna ser det de läst teoretiskt i praktiken. De testar sitt syreupptag och ser trösklar. Det är jättebra för träningen, att de förstår varför de ska göra alla olika delar och varför de ska träna i olika intensitet.
Sofia Lundkvist, 19, kommer från Kalix och tävlar för Kalix skidklubb. Båda hennes äldre systrar har gått skidgymnasiet så det var en självklarhet för henne. Hon går fjärde och sista året.
– Det har varit en jättebra tid. Du får träna på dagtid och kombinera det med skolan. Det finns en förståelse att vi är borta på tävlingar och läger. Det är väldigt anpassat och nu är vi i Boden och får göra de här testerna. Det är jättebra.
Sofia Lundkvist börjar med tröskeltest under ledning av Moa Isaksson, idrottsfysiolog. Marie Eriksson, idrottsvetare med inriktning idrottsmedicin och coaching, förklarar att de mäter mjölksyran och övervakar att pulsen ökar i den takt de ökar den fysiska ansträngningen under testet.
– Vi ser hur pulsen svarar mot det vi ökar ansträngningen. Eftersom vi mäter hennes utandningsluft ser vi också vad hon förbrukar för bränsle, om hon använder bara fett eller en mix av fett och kolhydrater eller bara kolhydrater.
Det är bra om skidåkarna använder fett långt upp i intensiteten. Sedan när de åker absolut snabbast måste de använda kolhydrater.
– Fett är den största energireserven vi har. Kolhydrater är begränsade så under hård ansträngning kanske de räcker 45-60 minuter, säger Marie Eriksson och tillägger, att detta även har en koppling till återhämtningen mellan träningspassen.
– Problemet är inte att träna mycket, utan att hinna återhämta sig från träningsmängden.
Fördelen i Boden tycker Sofia Lundkvist är att rullbandet de åker på är brett.
– Nu körde vi klassiskt, men man hade kunnat skejta på det. Det som är bra med att göra maxtest på bandet är att det inte finns några yttre faktorer som kan påverka.
Hon tycker det är bra att få veta sitt maximala syreupptag, men har ännu inte fått resultaten av testerna på Winternet.
– Sedan kan man jämföra framöver. Kanske kommer vi tillbaka till Boden och gör om samma tester. Då ser man sin utveckling. Det är viktigt att veta så att man kan lita på det man gör.
Efter tröskeltestet gör Sofia Lundkvist ett maxtest. Syreupptagningen är viktig eftersom längdskidåkare använder hela kroppen. Alla muskler jobbar.
Sofias målsättning är att bli så bra skidåkare som möjligt och hon vill in i landslaget. Det är en drivkraft.
– Jag vill se hur långt jag kan nå. Drivkraften är också att tävla. Tävlingarna är den absolut roligaste träningsformen som finns. Så jag tänker, att ju mer jag tränar och om jag gör rätt så går det bättre på tävlingarna.
Sofia Lundkvist rekommenderar andra ungdomar som vill satsa på skidåkningen att gå skidgymnasium.
– Jag ångrar inte en sekund mitt val. Jag tror att de här åren kommer vara bland de bästa i mitt liv.