Vi har berättat om Kerstins kamp mot alkoholen. Namnet är fingerat. Hon är hemlös och kommunen har ordnat tillfälligt boende på ett vandrarhem.
Vi träffade henne på LP-stiftelsen där Greger Björklund med 28 års erfarenhet av arbete med personer i beroende vittnade om att män lättare och snabbare får hjälp och behandling.
Den bilden stärks i Socialstyrelsens rapport.
– Vi försökte ge en samlad bild av området (ANDTS; Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel reds.anm.), säger Stina Hovmöller, enhetschef.
Könsskillnaderna förvånade henne inte.
– Vi tittade specifikt på det eftersom vi inte helt sällan hittar dessa skillnader.
Enligt Socialstyrelsen ges drygt en tredjedel av socialtjänstens öppna insatser och tvångsvård till kvinnor, men andelen kvinnor sjunker till en fjärdedel för insatserna boende och frivillig institutionsvård.
Myndighetens slutsats är att alla verksamheter behöver fundera över vad resultaten beror på och om kvinnors behov fångas upp så att de får de insatser de behöver.
I april i år skrev Olivia Wigzell, generaldirektör, tillsammans med Lina Pastorek, Socialstyrelsens ANDTS-samordnare, en debattartikel om att missbruk slår hårdare mot kvinnor i Sverige.
Myndighetens granskning visade att flera resultat tillsammans signalerar, att det finns en risk att kvinnors behov och förutsättningar inte uppmärksammas tillräckligt inom missbruks- och beroendevården.
Män utgör den största andelen, 70 procent, som vårdas för narkotikarelaterade problem. Samtidigt drabbade 40 procent av dödsfallen till följd av narkotika- och läkemedelsförgiftningar kvinnorna.
Olivia Wigzells och Lina Pastoreks slutsats var att det är angeläget att kvinnor med missbruk och beroende uppmärksammas mer. Mot bakgrund av könsskillnaderna anser de det angeläget att se över om insatserna är anpassade efter såväl kvinnors som mäns behov.
– Vi har fått ett flerårigt uppdrag att ge, utveckla och anpassa stödet inom det här området till kommuner och regioner utifrån deras behov, säger Stina Hovmöller och fortsätter:
– Det behövs rätt kompetens på rätt plats i rätt tid, oavsett huvudman. Man ska också fortsätta att jobba med personcentrerad vård och omsorg – att se personen. Det är också viktigt att man samverkar mellan olika huvudmän.
Mellan åren 2017-19 minskade dödsfallen bland män medan de fortsatt öka bland kvinnor. Dock visar den senaste undersökningen, som presenterades förra veckan, att dödsfallen till följd av narkotika och läkemedelsförgiftning minskar med åtta procent 2020 jämfört med 2019.
– Kvinnor stod för hela minskningen och den var tydligast när det gäller suicid, säger Stina Hovmöller.
65 procent av kvinnorna med substansrelaterade problem hade minst en annan psykiatrisk diagnos. För män är andelen 52 procent.
Förra veckan presenterades även samsjuklighetsutredningen, som gjorts på uppdrag av regeringen. Syftet är att förbättra vård till personer med skadligt bruk eller beroende och psykisk sjukdom.
– Vår målbild för all verksamhet är att den ska vara jämlik över hela landet. Det handlar om var man bor, utifrån kön, ålder och socioekonomiska förutsättningar. En viktig fråga framöver är också att få bort stigmatiseringen kring beroendefrågor. Det kan ge effekt på när man vågar söka stöd och vilket stöd man får, avslutar Stina Hovmöller.