Socialnämnden beslutade redan i juli att anta en rekommendation från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om att stärka utveckling och kvalitet på särskilda boenden för äldre nattetid. SKL rekommenderade då fyra punkter. De områden som bör uppmärksammas var bemanning, ny teknik, arbetsmetoder samt ledarskap. Den individuella behovsbedömningen ska vara grunden för hur vården och omsorgen planeras. Idag tillgodoses vissa serviceinsatser när man flyttar in på det särskilda boendet. I likhet med socialnämndens rekommendationer för serviceinsatser inom ordinärt boende kan motsvarande riktlinje finnas i det särskilda boendet. Förslag på serviceinsatser som kan ingå i särskilt boende är trygghetslarm, matabbonemang, städning/renbäddning, fönsterputs, tvätt, gemensamma aktiviteter som boendet erbjuder, tillsyn under dygnet, ronder och så vidare.
Övriga insatser som kan ingå när anhöriga/närstående inte har möjlighet att vara behjälplig är ledsagning till vårdinrättningar och inköp.
– Förr var boendenas behov i centrum och nu ska man istället ha individens behov i centrum. Individuella insatser ska gälla oavsett ålder eller vilken situation du befinner dig i, säger socialnämndens ordförande Beatrice Öman (S).
Idag finns individuella genomförandeplaner tillexempel i hemtjänsten där bedömningsteamet kommer och man diskuterar vilka insatser som en person behöver och hur man ska genomföra dem. Men när en åldring får ett beslut på särskilt boende som ett äldreboende finns det en del insatser som tillexempel aktiviteter som inte är individspecificerade.
– Det nya är när man får ett beslut på ett äldreboende och insatt begärda insatser. Då kan man påverka vilken typ av aktiviteter som man vill ha eller inte vill ha. Det är skillnaden, säger Öman(S).