SM-veckan: "Det kommer att ge klirr i kassan"

Boden räknar med minst 5 000 besökare om dagen och klirr i kassan när SM-veckan drar igång. Alla hotellplatser i kommunen är uppbokade sedan länge.

Sandra Ottosson, projektledare för SM-veckan, Anki Granström från Boden turism, kommunalrådet Claes Nordmark (S) och Erik Säfvenberg från Nolia, deltog i ett panelsamtal vid en företagsfrukost i Boden Business Park.

Sandra Ottosson, projektledare för SM-veckan, Anki Granström från Boden turism, kommunalrådet Claes Nordmark (S) och Erik Säfvenberg från Nolia, deltog i ett panelsamtal vid en företagsfrukost i Boden Business Park.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2024-03-06 06:32

Anki Granström från Boden turism är lyrisk när hon talar om alla kringeffekter som SM-veckan ger.

– Vi ser jättemycket fram emot hela det här arrangemanget och det kommer ger klirr i kassan, säger hon när hon deltar i ett panelsamtal vid en företagsfrukost i Boden Business Park.

Alla hotell i centralorten är fullbokade, samma sak i Storklinten och längs Råne älvdal konstaterar hon.

Hon ser en tydlig trend idag.

– Det är hur besöksnäringen, idrottsrörelsen, föreningslivet, kulturen och näringslivet i stort kommer närmare och närmare varandra. Det tycker jag är viktigt att förstå och lyfta. Det är också något jag skulle vilja att vi alla har med oss in i den samhällsomvandling som pågår i Boden med behov av ökad inflyttning och attraktivitet.

För ett arrangemang som SM-veckan är exempelvis inslag som musik och andra kulturevenemang helt avgörande understryker hon.

Boden turism har sedan september ifjol flyttat ut från sina lokaler i det gamla turistcentret på Kungsgatan och för nu en ambulerande tillvaro där de behövs som bäst.

– Vi har förstått att vi behöver bli bättre på att möta turister och besökare där de är. Det är ju bara att gå till sig själv – när vi åker någonstans så letar vi inte upp adressen till en turistbyrå, utan vi använder våra telefoner och letar upp vad vi vill se. Och det är där vi också kommer att vara.

Under SM-veckan har medarbetarna på Boden turism ett eget tält på Paglaområdet för att möta alla besökare, journalister och företagare. Likaså kommer de vara på plats i centrum och på andra ställen där det samlas mycket folk.

– Vi ska också finnas på Resecentrum när tågen rullar in och hälsa alla som anländer välkomna till Boden och SM-veckan, säger hon. 

Förhoppningen är att även bodensarna själva ska ge en skjuts i marknadsföringen.

– När vi kommer till en ny stad eller by, så vad är inte härligare än att möta stolta medborgare som gärna berättar om sin plats och delar med sig av tips på saker att göra, restauranger att gå till eller butiker att handla i. 

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) betonar också hur viktig SM-veckan är, inte bara ur ett sportsligt perspektiv.

– Det är en fantastisk möjlighet att visa upp Boden och Luleå för hela Sverige med jättemånga sändningstimmar på SVT och tusentals besökare. Bland besökarna finns också tillresta "högdjur" som vill se vad som händer här och bortsett från att vi är duktiga på att arrangera sportevenemang, håller vi ju på med en samhällsomvandling som heter duga.

Huvudarenan i Boden är Pagla skidstadion. Förutom skidtävlingar kommer det där också att byggas upp ett eventområde där företagare kan visa upp sig, det blir restaurangtält och presscentrum och möjlighet för besökare att själva prova på olika idrotter. Härifrån kommer också SVT:s Vinterstudio att direktsända.

SM-veckan som pågår 20 till 26 mars kostar Luleå och Bodens kommuner totalt sju miljoner kronor, men ger mycket pengar tillbaka till kommunerna också, berättar SM-veckans projektledare Sandra Ottosson. 

– Entréintäkterna går till föreningarna. Vi ser också ökade intäkter i näringslivet där den turistekonomiska omsättningen ökar – det har legat på över 40 miljoner kronor i andra SM-vinter-veckor.

För kommunernas del är det uträknat att annonsvärdet av en vinter-SM-vecka, det vill säga hur mycket man syns i tv och press, motsvarar ungefär 65 miljoner kronor.

SM-veckans arenor

I Bodenområdet

Storklinten: Slalom och puckelpist. Datum: 23–24 mars

Pagla skidstadion: Längdskidor, skidskytte, längskidor para, skidorientering. Datum: 20–26 mars. Till Pagla går det gratis bussar både från centrum och från Boden energi arena där man förbereder parkering för 5 000 bilar.

Strajk Alley: Bowling. Datum: 21 mars

Gågatan i Boden: AftersSport/SM-festen

På Meborgarplatsen i Boden blir det "After Sport/SM-festen" med medaljceremonier, musikunderhållning och andra uppträdanden. Även på Centrumtorget, Kvarnängen, i Enter Galleria, Folkets hus, Hotell Bodensia, stadsbiblioteket och på en rad andra platser kommer det ordnas aktiviteter. 

I Luleåområdet

Sunderby idrottsplats: X-trial, cykeltrial, stadioncross. Datum: 22–23 mars

Ormberget: Draghund, alpinrodel. Datum: 23–24 mars

Luleå Energi Arena: Simulatorgolf, brottning, styrkelyft/bänkpress, parabänkpress, e-cycling, taekwondo, armbrytning, fäktning, cheerleading, bågskytte, e sport racing. Datum: 20–25 mars

Idrotter: Fäktning. Datum: 23–24 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!