Skuldrådgivaren: "Att spara är inte så vanligt längre"

Skuldsaneringen ska inte vara en "quick-fix" och Anna Nilsson, budget- och skuldrådgivare i Bodens kommun, hoppas kunna skapa förutsättningar för unga vuxna att skapa en hållbar ekonomi.

Anna Nilsson, budget- och skuldrådgivare i Bodens kommun, vill att flera unga vuxna ska tänka långsiktigt vad gäller deras ekonomi.

Anna Nilsson, budget- och skuldrådgivare i Bodens kommun, vill att flera unga vuxna ska tänka långsiktigt vad gäller deras ekonomi.

Foto: Privat

Boden2022-02-15 08:55

Skuld och ekonomiska problem är något man inte gärna talar om, i alla fall inte enligt Anna Nilsson, budget- och skuldrådgivare i Bodens kommun. Men ekonomiska problem är däremot inte allt som avgör om en individ lämpar sig för skuldsanering och Anna Nilsson hoppas fler ska våga söka hjälp innan det tycks vara det enda alternativet. 

– Det är en ökning av ansökningar om skuldsaneringar i åldrarna 18 till 30 år som vi kan se. Det är däremot väldigt få i den åldersgruppen som beviljas det, det kanske helt enkelt inte är rätt lösning, berättar Anna Nilsson. 

Den som får sin ansökan om skuldsanering godkänd ska leva på existensminimum under fem års tid. När de fem åren har passerat avskrivs skulderna. 

Anna Nilsson tror dagens snabba livsstil är en bidragande faktor till att, specifikt unga vuxna, drar på sig större ekonomiska problem.

– Att spara och att spara långsiktigt är inte så vanligt längre. Det är lätt att hamna i problem och att göra det ganska snabbt då vill man också ta sig ur problemen ganska snabbt. Skuldsanering blir lite som en "quick-fix". Det går oftast att göra något åt sina ekonomiska problem, men det går inte fort.

Sedan Kronofogden lanserade en e-tjänst som gör det möjligt att ansöka om skuldsanering online har en klar ökning av sökningar skett. 

– Man hör inte av sig till budget- och skuldrådgivning när man kan söka själv. Men när vi får kontakt med någon så kollar vi alltid att man har en bra ekonomisk grund att stå på så man klarar en skuldsanering. Vi tar också i beaktande att det finns andra alternativ än just skuldsanering. Men vi ser såklart hellre att man ringer oss en gång för mycket än tvärtom.

– Det vi kan se är att fler som har fått en nekad skuldsanering eller som inte klarat av sin skuldsanering hör av sig till oss, men vi önskar såklart vi hade fått vara med i början av processen, förklarar Anna Nilsson. 

Har ni upplevt att pandemin har påverkat mängden som söker sig till er?

– Både vi, Kronofogden och Konsumentverket trodde på en tydligare effekt av pandemin men den har inte riktigt kommit. 

– Men det finns såklart en eftersläpning, man kanske klarar sig några månader eller ett år extra, så det kan vara så att vi inte just nu märker den fulla effekten, säger Anna Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!