Skoterfesten intar arenan

Det blir en spektakulär show. Det lovar Åke Karlsson som arrangerar skotertävlingen Boden Arena Super X på fredag kväll. Följ den LIVE på nsd.se och kuriren.nu.

Tävlande. Mathias Johansson från Älvsbyn finns med i startfältet.

Tävlande. Mathias Johansson från Älvsbyn finns med i startfältet.

Foto: Jens Ökvist

Boden2017-02-24 06:00

 Vi sänder LIVE från tävlingarna med start 18.45 på fredagskvällen.  Följ sändningen på nsd.se och kuriren.nu.

Nu ska Boden Arena intas av skotrar. Då går nämligen stadioncrosstävlingen Boden arena Super X 2017 av stapeln och 40 av nordens främsta åkare gör upp om prispotten på 100 000 kronor.

– Det blir en häftig och spektakulär tävlingskväll. Det är en fruktansvärt tuff sport, säger arrangören Åke Karlsson.

Fotbollsplanen har nu fyllts med snö och en bana med både hopp och lössnösektion har byggts upp. Här ska skoterförarna i klungor om 10 köra så fort de kan i fem minuter per heat och innan kvällen är över har inte mindre än 14 heat genomförts.

Det är världsmästaren Emil Öhman från Älvsbyn som ritat och byggt banan. Själv ställer han inte upp i tävlingen, men det gör i stället hans bröder Adam och Filip, bland många andra duktiga förare från länet.

– SM avgjordes för ett par veckor sedan så det här är en unik tävling. Här tillåts även tävlande från de övriga nordiska länderna vara med, säger Åke.

Han står för evenemangsplaneringen medan NMS Boden håller i själva tävlingen.

– Förhoppningen är att allt ska löpa på bra och att vi får till den folkfest vi hoppats på. Och bra väder förstås, några minusgrader är det bästa, säger Åke.

Under kvällen kommer även hockeylegendaren Niclas Wallin att utmana ett gäng lokala profiler i ett kändisrace och besökarna har chans att träffa förarna på närmare håll i depån.

Anledning till att detta stora evenemang kan genomföras är enligt Åke ett starkt stöd från sponsorer och samarbetspartners.

– Skoter är en het marknad, säger Åke.

Även intresset från besökare har varit stort.

– Vi har fått bra respons hittills i alla fall. Det kommer att komma bussar både från Söderhamn och Gävle.

Det här är första gången som tävlingen arrangeras men Åkes förhoppning är att göra om samma sak nästa år igen.

– Tanken är att vi ska kunna utveckla det ytterligare. Idéer som finns är en mässa i sporthallen med skotertillbehör, en rallytävling utanför, hundspann och kanske en knattetävling på skidor. Den här arenan står helt tom hela vintern men det finns ju alla möjligheter att göra något bra.

Under Boden Arena Super X 2017 finns inga kvinnliga tävlande med i startfållan, men avsikten är att tjejerna ska få vara med nästa år.

Stadioncross

Stadioncross är en tävlingsform för snöskotrar och en komprimerad form av skotercross. Stadioncross har en betydligt kortare bansträckning än skotercross, dessutom brukar hopp och kurvor vara större. Den kortare banlängden gör det möjligt att flytta in tävlingsbanan på exempelvis fotbollsplaner, därav namnet. Inspirationen för tävlingsformen kommer från USA där skotercrossbanorna ofta är av den här typen.

I stadioncross finns klasserna Open (för män) och Stock damer (för kvinnor). Maskinerna i Open får vara trimmade och ombyggda med vissa begränsningar. Damerna kör "Stockmaskiner", de ska vara original och får inte trimmas.

Kändisracet består av:

Niclas Wallin. hockeylegendar.

Petri Salmela, Bodentravet.

Conny Bergwall, Bodens kommun.

Hanna Olofsson, Bodentravet.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om