Skördefest samlade många

För nionde året arrangeras skördefest och miljödagar i Boden.
Sammanlagt har drygt 120 lokala utställare samlats till festligheterna.
? Alla som vill får inte ställa ut. Vi har sagt nej till ett 20-tal som inte klarar grundkraven, säger en av arrangörerna, Håkan Stenmark.

BODEN2003-08-23 06:30
I år är det nionde året i rad som skördefest och miljödagar arrangeras i Boden. Håkan Stenmark, säger att de under alla åren bara gjort små, små förändringar för att förbättra.<br> ? Bland annat har vi tagit fram en mer tydlig profil för närproducerat, säger han.<br>Ett flertal utställare som bett om att få delta har inte fått ställa ut under festdagarna. Håkan Stenmark säger att ambitionen med skördefesten inte är att svälla ut, utan att få ännu bättre kvalitét. <br>Förutom lokala odlare och producenter finns också en hel drös med politiker på plats. Enligt Håkan Stenmark har kritik framkommit mot detta.<br> ? Men vi tycker det är viktigt att de är här. Det är ju via politiker vi kan påverka, här måste de tydliggöra sin politik, säger han.<br>En av de lokala odlarna på marknaden är Lasse Pettersson från Svartbjörnsbyn. Men sig har han både morötter och potatis. Hemma i byn finns gårdsbutiken och sju hektar odlingar.<br> ? Tidigare sålde jag till grossister men det gick inte till slut, priset sjönk för mycket, säger Lasse Pettersson.<br>Själva skördefesten höjer han till skyarna.<br> ? Det är fantastiskt, överlägset allt. Inget kan mäta sig med det här, att lokala odlare och hantverkare får visa upp sig, säger han.<br>Kaninhoppning<br>Borta vid kaninhoppningen kämpar sig ?Pärla the queen of paradise? över hindren. Malin Degerman berättar att Pärla älskar atthoppa.<br> ? Kaniner är jättemysiga. De passar utmärkt till sällskap eller utställning, vad man vill. De är lättskötta också, behöver bara mat, vatten och kel, säger Malin Degerman.<br>Pärla är en bondvädur och just den rasen lämpar sig mycket bra till kaninhoppning. <br>Lammgryta på menyn<br>Ture Antonsson från Boden står som bäst och äter lammgryta då Kuriren träffar på honom. Det är Hushållningssällskapet som bjuder på en smakportion då de arbetar för att öka efterfrågan på bland annat lammkött.<br> ? Det här var väldigt gott. Jag äter inte så mycket lammkött, vi fick det ofta när vi var barn men då tyckte jag inte om det. Då var väldigt mycket ull i det, men de var på 1930-talet, säger Ture Antonsson.<br>Matkonsulent på Hushållningssällskapet, Birgitta Eriksson, intygar att det i dagsläget äts lite lamm i Norrbotten.<br> ? En del säger att det smakar kofta och andra säger att det är svårt att få tag på i affärerna. Tidigare fanns det bara lammkött i butikerna på hösten men nu vill man ha ändring, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om