Skolpsykologer hotas av uppsägning
Skolpsykologerna föreslås sägas upp och tjänsterna ska i stället köpas in från privat håll. - Helhetsperspektivet kommer att gå förlorat, säger Sanna Carlsson.
HEL YRKESGRUPP. "Man väljer att göra sig av med en hel yrkesgrupp. Det är därför vi reagerar så kraftfullt", säger skolpsykologen Sanna Carlsson.
Foto: Linda Kask
- Vi har fått förklaringen att kommunen vill ha ett större antal psykologer till sitt förfogande att upphandla externa tjänster mot, säger hon.Hon är övertygad om att psykologer som köps in utifrån kommer att göra ett bra jobb, däremot tror hon det blir svårt med kontinuiteten. Enskilda elever med särskilda behov riskerar att hamna mellan stolarna och möjligheten till förebyggande arbete försämras, menar Sanna Carlsson. - I slutändan drabbas det enskilda barnet. Det kan bli brister i uppföljningar när vi har en kedja som inte håller ihop. Vi vet också att många barn i dag inte mår så bra och att antalet kontakter med BRIS (Barnens rätt i samhället, reds. anm.) har ökat.Konsekvenserna av att skolpsykologtjänsterna dras in har analyserats från arbetsgivarens sida, men de fackliga företrädarna inom Psykologförbundet anser inte att konsekvensanalysen är fullvärdig. Den avslutande mbl-förhandlingen som hölls tidigare nu i september slutade i oenighet. - Elevhälsan har måldokument som säger att det ska finnas en helhetssyn och att det förebyggande arbetet är viktigt. Men det blir svårt att upprätthålla den linjen om det inte finns fast anställda skolpsykologer, säger Sanna Carlsson. För egen del är hon inte speciellt oroad över att bli arbetslös, men hon tycker det känns trist om hon måste lämna en verksamhet hon trivs så bra i. - Mitt jobb är väldigt spännande och lärorikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!