Skogsskador för 40 miljoner

Skadorna i länet efter stormen i helgen summeras nu till 90.000 skogskubikmeter.Bråttom är det att få ut granarna, för granbarkborren är på gång.

EN FARA. Alldeles i närheten av Skogså förskola ligger massor av fallna eller lutande träd. De måste bort i brådrasket.

EN FARA. Alldeles i närheten av Skogså förskola ligger massor av fallna eller lutande träd. De måste bort i brådrasket.

Foto: Ove Blom

Boden2011-06-10 06:00

Granbarkborren får skogsägare i södra Sverige att kallsvettas, allt sedan följderna efter den mäktiga stormen Gudrun för flera år sedan. Stora mängder granskog har årligen skadats sedan förekomsten av granbarkborren skenat.

För något år sedan beskrevs mindre omfattande skador efter granbarkborren på skog i Mellannorrland.

Granbarkborren finns även i Norrbotten men utgör normalt inget hot, men...

- Granbarkborren tar sig in i barken på granträd som nu fallit. Virket måste ut innan larver under barken blir färdiga baggar som flyger ut och skadar träd som står kvar, beskriver Johan Kristoffersson, Skogsstyrelsen, distriktschef i södra Norrbotten.

Skogsvårdslagen säger att granskog som avverkats efter första juni, vilket stormen ombesörjde, ska vara ute ur skogen senast första augusti.

Tallen är det inte lika bråttom med.

Träd för 40 miljoner
Johan Kristoffersson ger preliminära bedömningen att skadorna enbart i Norrbotten omfattar 90.000 skogskubikmeter. Det är mycket, fast värre stormar har länet upplevt.

Värdet på skogskadorna denna gång motsvarar omkring 40 miljoner kronor, bedömer han. Beloppet krymper dock avsevärt när skogsägarna fått ut virket och fått betalt av skogsindustrin. Däremot inte fullt ut eftersom avverkningarna efter stormen är besvärliga och dyra. Dessutom har träd skadats och går inte använda till rätt ändamål. Ovanpå det sker en förlust i och med att träd inte fick växa klart.

Johan Kristoffersson rapporterar om markägare där skog fallit på 10-20 hektar mark. Dock inte nödvändigtvis alla träd på den marken.

Övre Norrland drabbades och Norrbotten påtagligt. I synnerhet då marker i Bodens kommun, uppger Johan Kristoffersson. Även inom kommuner som bland andra Piteå, Älvsbyn och Luleå härjade stormen.

Knepigt jobb
För Ove Blom i Skogså, Boden, har över 1.000 träd fallit eller skadats. Träd lutar dessutom riskfyllt nära en förskola.

- Skogen har inte fallit samlat utan fläckvis. Visst blir det en förlust jämfört med vanlig avverkning, det är ett besvärligt arbete, säger han.

Avverkningskostnaderna blir höga och han får ut lägre värde av virket än vad som annars blivit fallet.

Efter samtal med försäkringsbolaget, Dina försäkringar, har Ove Blom hopp om åtminstone en ersättning för högre avverkningskostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om