Det är oklart när avverkning, markberedning och plantering skedde. Troligen genomfördes detta 2009 eller 2010.
Området ligger vid Norrån, cirka 15 kilometer sydsydväst om Boden, på en sluttning ner mot ån.
Den skadade fornlämningen upptäcktes när Skogsstyrelsen gjorde en så kallad skadeinventering. Länsstyrelsens kulturmiljöenhet fick därefter ärendet på sitt bord.
Lämningarna vid Norrån ligger ytligt, påpekar Gunilla Edbom på kulturmiljöenheten. Det var därför lätt att de skulle skadas vid den markberedning som gjordes efter avverkningen.
- Det fanns inget tillstånd till markberedning, säger hon. Det är litet oklart vilket skogsbolag det gäller, men någon har gjort en fadäs.
Anmälan
Rutinen inför varje avverkning som berör kända fornlämningar är att en anmälan sänds från Skogsstyrelsen till länsstyrelsen. I sin tur informerar länsstyrelsens kulturmiljöenhet Skogsstyrelsen, eventuella ombud och markägaren vad som gäller. Där anges att tillstånd krävs för markberedning.
Genom fornminnet går en skogsväg till en fastighet, en väg som härrör från modern tid. Längs vägen finns kvartsavslag. Dessa härrör från tillverkning av pilspetsar. Avslaget är "skräpet" från tillverkningen.
- Man ser att redskapstillverkning förekommit på platsen, förklarar Gunilla Edbom.
Eldats
Också skörbränd sten, alltså sten som det upprepade gånger har eldats på eller omkring, finns i området.
Boplatsen är inte åldersdaterad ännu. Men den här typen av boplatser var vanliga under stenåldern.
- Boplatsen ligger på 80 meters höjd över havet. Om man bara bedömer efter det kan boplatsen vara 7.000 år gammal, anser Gunilla Edbom.
Boplatsen kan ha legat vid en havsvik. Eller ett vattendrag i form av en å.
- Nästan alla sådana boplatser har varit knutna till vatten.
Anmälan till åklagaren gäller brott mot "lagen om kulturminnen med mera". Beroende på när markberedningen utfördes kan det misstänkta brottet ha preskriberats.