Fem anbud lämnades in. Anbudsgivarna har fått lämna en procentsats på entreprenörsarvodet som är den fasta delen som entreprenören får som ersättning för vissa kostnader. Efter utvärdering tilldelades Skanska uppdraget.
– Vi sade att procentsatsen kunde ligga mellan 8-12 procent och Skanska låg på 9 procent. Vi tittade nu inte enbart på procentsatsen för det fanns både anbud under Skanska och över utan tog även referenser på personer som ska jobba som nyckelpersoner i byggprojektet, säger upphandlingschefen Theresa Hägglund.
I detta fall valde kommunen att ta in entreprenören innan man har börjat rita på husen, för att utveckla projektet tillsammans.
– Fördelen med den här upphandlingsformen partnering är att man samarbetar med samma part hela tiden och får in produktionskompetensen tidigt i projektet, säger kommunens upphandlingschef Theresa Hägglund.
Det ska finnas en projektorganisation som dels består av folk från Bodens Utveckling och från leverantören.
– Vi kommer att rita och projektera och göra färdigt i detalj det som ska byggas.Så båda har ansvar för själva utformningen plus att entreprenören även bygger. Om det sedan behövs att ta in andra underentreprenörer blir det huvudentreprenörens uppgift.
Det kommer bli två fastigheter som får en yta på mellan 3000-4000 kvadrat. Mellan byggnaderna finns ljusgården som blir mellan 500-750 kvadrat. Arbetet med att säkerställa hyresgäster för de första 2100 kvadratmetrarna pågår. För våning 1, den så kallade wellnesdelen har en intressent i första steget sagt att de behöver 350-400 kvadratmeter för ett gym. För våning 2 har utvecklingsbolaget fått ett muntligt intresse från en hyresgäst som hyr på annat håll som vill ha en kontorsyta 700 kvadrat.
Våning 3 är tänkt ska användas till spelutbildning. I ljusgården är planen att ha konferens och restaurang/café. Eftersom alla detaljer inte är klara är det svårt att säga exakt pris på byggnationen men bedömningen är cirka 100 miljoner.
Under första delen planerar man och påbörjar projekteringen och tittar på de faktiska markförhållandena och kommer överens om riktkostnaden. Under andra delen, fas 2, fortsätter man med detaljprojektering och påbörjar och färdigställer byggnaderna.
– Kan vi inte komma överens med vår avtalspartner så har vi möjlighet att avbryta innan fas 2. Då kan vi gå ut och upphandla och konkurrensutsätta priset med de ritningar som finns med en annan avtalspart. Den friheten ger den här upphandlingen, säger Theresa Hägglund.
Det som är bra med partneringprojekt är att man har full öppenhet genom hela processen. Beställaren kommer bland annat att få en egen ingång i Skanskas projektekonomisystem.
– Så vi kommer exakt att kunna se alla projekttimmar och få alla uppgifter som vi vill ha, säger Theresa Hägglund.