Serverhall på ingång

En fjärde serverhall kan komma att byggas i Boden. KnCMiner vill utvidga sin verksamhet.

En fjärde serverhall i Boden. KnCMiner har sökt och fått positivt förhandsbesked av miljö- och byggnämnden för bygge av en datahall i anslutning till företagets nuvarande etablering i en hangar på AF 1-området.

En fjärde serverhall i Boden. KnCMiner har sökt och fått positivt förhandsbesked av miljö- och byggnämnden för bygge av en datahall i anslutning till företagets nuvarande etablering i en hangar på AF 1-området.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2015-03-18 20:00

Miljö- och byggnämnden har fått en ansökan från KnC Hosting, vilket bör vara dataföretaget KnCMiners fastighetsbolag.

Skrivelsen rör förhandsbesked gällande "nybyggnad industribyggnad" på fastigheten Svartbyn 1:393. Adressen är Flygfältsvägen 34, en väg som går på nordöstra sidan av AF 1:s tidigare helikopterhangarer.

Nybyggnationen omfattar 4 700 kvadratmeter med en bygghöjd på fyra meter. Den ska ligga i anslutning till de lokaler i en hangar som KnCMiner i dag utnyttjar.

Syftet är att nyttja huset som datahall.

Miljö- och byggnämnden sade på tisdagen ja till förhandsbeskedet. Nämnden konstaterar att nybyggnationen av industribyggnaden följer intentionerna i den gällande detaljplanen. Byggnationen får därför anses vara lämplig både i form av placering och utförande.

Kuriren sökte på onsdagen företrädare för KnCMiner utan framgång. Vi pratade också med Erik Svensson, Bodens Utveckling AB.

– Tyvärr kan jag inte säga någonting, utan måste hänvisa till företaget, sade han.

KnCMiner tillverkar bitcoins. Wikipedia beskriver bitcoin som en digital valuta. Huvudsyftet är att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part. Valutan är omdiskuterad, men KnCMiner har vuxit snabbt.

Företaget Hydro 66 bygger just nu serverhallar på gamla A 8-området. Anläggningen byggs med flyglar och blir på 8 000 kvadratmeter. I flyglarna ska Hydro 66:s kunder hyra plats för sin utrustning.

Fakta

I dagsläget driver KnCMiner två serverhallar i Boden i en tidigare AF 1-hangarer. Hydro 66:s anläggning kan börja tas i bruk på försommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om