SD: Det måste komma ut när folk misshandlas i stan

Sverigedemokraterna ifrågasätter varför två polisanmälda misshandelsfall i mars, där en person skadades allvarligt inte syns på polisens hemsida. "Det känns otryggt. Våldsdåd kan identifieras om det kommer till allmänhetens kännedom", säger Bernt Drugge, gruppledare för SD.

Sverigedemokraterna reagerar på att två misshandelsfall i Boden inte nämns på polisens hemsida. "Dessa nyheter borde nå media så man kan få vittnesuppgifter", säger gruppledaren Bernt Drugge,(SD).

Sverigedemokraterna reagerar på att två misshandelsfall i Boden inte nämns på polisens hemsida. "Dessa nyheter borde nå media så man kan få vittnesuppgifter", säger gruppledaren Bernt Drugge,(SD).

Foto: Håkan Zerpe

Boden2021-03-31 22:30

Sverigedemokraterna (SD) har genom partikamraten Lars-Åke Vikström skrivit en interpellation till kommunalrådet Claes Nordmark där man ber rådet ta upp problemet med polisen. Den polisanmälda händelsen den 12 mars inträffade vid 19-tiden, ungefär vid Ringvägen.  Gruppledaren Bernt Drugges andrahandsuppgifter går ut på att två män knuffade omkull en äldre man när han vägrade ge dem pengar och sparkade honom flera gånger. 

undefined
Här på Ringgatan misshandlades en äldre man svårt av två män vid ett rånförsök vid 19-tiden den 12 mars. Brottet är polisanmält men förundersökningen är nedlagd av jourhavande förundersökningsledare.

– Personerna sprang iväg när andra i närheten skrek åt dem. Mannens skador är bland annat en punkterad lunga och revbensskador, säger Drugge. 

Den 17 mars blev en 73-åring nedslagen vid Länsförsäkringar runt 16-tiden, enligt Drugge.

– Mannen gick på trottaren och parerade för halkan när två personer gav sig på honom. Även den händelsen har polisanmälts, säger han.

SD har reagerat och menar att det känns otryggt med våldsbrotten som inträffat sista tiden. 

– Ingen av misshandelsbrotten finns inskrivna på polisens hemsida där man hellre skriver om hastighetsbrott. Om media skriver om händelserna så kanske fler reagerar som sett någonting, säger Bernt Drugge.

undefined
Anette Krig, förundersökningsledare i polisområdet Luleå/Boden handlägger ett av misshandelsfallen. Där det öppnades en förundersökning.

Enligt Anette Krig, förundersökningsledare i lokalpolisområdet Luleå/Boden är det regionledningscentralen som lägger upp polisnotiserna på polisen.se.

– Först skriver patrullen en polisanmälan som skickas till jourhavande fu-ledare som bestämmer om det ska inledas en förundersökning.  Inleds det en förundersökning så skickas anmälan till vår inkorg och vi får jobba med ärendet.

Förundersökningen är nedlagd för misshandelsfallet på Ringvägen av samme förundersökningsledare som granskade anmälan.

– Det fanns privatpersoner som sett personen liggandes men ingen som sett hur han fallit eller själva händelsen. Det är det som angetts som anledning, att det saknades spaningsuppslag. Vi har inte kunnat höra personen men skulle kunna göra det för att höra vad han minns om händelsen. Även fast en förundersökningsledare inte inlett en förundersökning betyder inte det att beslutet kan ändras om det finns skäl för det.Om jag ska återuppta ärendet måste det finnas vittnen och då vill jag ha kontakt med dem, säger Krig.

Hon handlägger just nu ärendet med 73-åringen som är uppklarat.

– Det misstänkta brottet är rubricerat som misshandel och vi har också vittnen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!