Satsar på digitala verktyg

Utbildningsnämnden har fått investeringsmedel för att fortsätta satsa på digitaliseringen inom skolan. "Vi kommer använda pengarna under det här året på förskolan och förskoleklass", säger Stefan Svanberg, IT- ansvarig.

IT. Stefan Svanberg är IT-ansvarig på utbildningsförvaltningen i Boden.

IT. Stefan Svanberg är IT-ansvarig på utbildningsförvaltningen i Boden.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-03-27 05:00

I den nationella IT-strategin har Skolverket tydligt uttalat hur den digitala kompetensen ska se ut på förskolorna. Digitaliseringen ser ofta olika i inom skolan i hela landet. Det har funnits eldsjälar som drivit goda exempel.

– Eva-Lotte Gustafsson är en av dem inom förskolan som drivit teknikprojektet. De har gjort ett jättebra jobb som hela kommunen behöver ta del av och det behöver bli ringar på vattnet. För att de ska kunna jobba vidare med det tänket måste vi öka takten och se till att det blir likvärdigt, se till att det finns läsplattor på alla våra förskolor i den omfattningen att de kan jobba vidare, säger Stefan Svanberg.

Alla undervisande personal i skolorna i Bodens kommun har en egen dator.

– Där vi inte nått fram till förskolan och nu ska vi se till att personalen på förskolorna också får det. Vi har fått en investeringsbudget för att satsa på förskolan och förskoleklass och har räknat med ett digitalt verktyg per fem barn.

De kommer att få surfplattor. Stefan Svanberg påpekar att fem verktyg per barn är den bedömning man gjort i den nationella IT-strategin. Han tror dock att det kan krävas något mer.

– Jag ser det så här; för att det inte ska bli en process där man gör djupdykningar lite här och så bedömer jag att man måste ha en digital tråd från förskolan upp genom hela grundskolan och även till gymnasiet för att få en utveckling. Eleverna behöver känna att de blir duktigare och duktigare. Därför måste arbetet med digitala verktyg börja tidigt och ha en stigande nivå för att få barnen att följa med hela vägen.

Han påpekar att branschen förändras hela tiden.

– Om man idag till exempel vill ha läsplattor på förskolan är jag inte så övertygad om att man 2025 fortfarande kommer vilja ha det. Det kommer mycket med robotar, men det är svårt att sia om framtiden, men man måste ha en vision.

Lena Tegström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!