Familjen har avböjt att i nuläget ställa upp i Kuriren på grund av att 14-åriga Sascha fortfarande inte mår bra.
Kuriren träffar i stället en av familjens vänner, Emil Jakobsson. Han var under en tid ombud åt familjen tillsammans med Allan Näsvall. Emil Jakobsson stöttar och besöker regelbundet armenierna.
– Man hade hoppats att det skulle vända för dottern i och med uppehållstillståndet. Men familjen har haft kontakter med experter som säger att det kan ta tid. Viktmässigt har Sascha gått ner mycket, men läget bedöms vara ganska stabilt.
Lättnad för familjen
Det står till bättre med familjen. Sascha vistas hemma och Sunderby sjukhus håller uppsikt över hennes tillstånd. Hon kan fortfarande inte äta eller dricka, utan matas med sond.
– Precis när jag var där nyligen hade de försökt att ge henne vatten. Det kan vara önsketänkande, men jag tycker att jag kunde uppleva att det fanns en liten reaktion, säger Emil Jakobsson.
Rullstol
Han tycker att man måste beundra familjen. De har kämpat under drygt ett halvår och åtminstone i början upplevt sig ha dåligt stöd från samhället.
– Föräldrarna försöker bland annat ta ut henne i rullstolen, berättar Emil Jakobsson. Men koman är djup. De har ibland promenerat med henne där det kör förbi bussar och lastbilar. Då blir det höga ljud, men flickan har inte reagerat.
Nytt hopp
Ärendet tog ny vändning när advokat Marcus Sandström, Umeå, anlitades. Dessutom visade en undersökning som Migrationsverket gjort att apatiska barn, eller barn med uppgivenhetssymptom som termen lyder, i de allra flesta fallen beviljas uppehållstillstånd av "synnerligen ömmande omständigheter".
Omkring 30 barn har idag svåra symptom. Vare sig någon ökning eller minskning av fallen har noterats.